Κριτική

Αδέλφια σε Σύγκρουση

Από -

Από τις ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις του 2015, οι ισλανδικοί «Δεσμοί Αίματος» του Γκρίμουρ Χακόναρσον ήταν μια πρωτότυπη προσέγγιση των περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων, βραβευμένη με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ως καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών. Υπόδειγμα εκφραστικής απλότητας και ακρίβειας, γνώρισε επιτυχία στο παγκόσμιο art κύκλωμα και δεν άργησε να αποκτήσει το αγγλόφωνο ριμέικ της, ανταλλάσσοντας τις παγωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας με τις άνυδρες εκτάσεις της δυτικής Αυστραλίας.

Νότια του Περθ, λοιπόν, τα αδέλφια Γκρίμουρσον (αναφορά στο μικρό όνομα του Ισλανδού σκηνοθέτη) ζουν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, έχουν όμως να μιλήσουν μεταξύ τους 40 ολόκληρα χρόνια. Εκτροφείς προβάτων, επικοινωνούν μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων που μεταφέρει ανάμεσά τους ένας… σκύλος. Η σχέση τους θα επιδεινωθεί όταν μια σπάνια αρρώστια εξοντώσει τα κοπάδια όλης της περιοχής, με τον κάθε αδελφό να επιλέγει κι έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης. Ο αλκοολικός Λες θα επιλέξει την τυφλή οργή, αλλά ο σιωπηλός Κόλιν θα αποδειχθεί πιο ευρηματικός, τυλίγοντας με διασκεδαστική αγωνία ένα αγροτικό δράμα γύρω από τους περίπλοκους οικογενειακούς δεσμούς, την έννοια της κοινωνικής ευθύνης και τους άγραφους κώδικες τιμής ενός διαφορετικού –ξεπερασμένου για τους τεχνοκράτες– τρόπου ζωής.

Ο Τζέρεμι Σιμς μένει πιστός στο πνεύμα του πρωτότυπου φιλμ, παραλλάσσοντας ελαφρά τη ρεαλιστική συνταγή με τα συγκινητικά ξεσπάσματα και το έντονο μαύρο χιούμορ του Χακόναρσον. Υιοθετεί μια πιο φωτεινή (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ανάλαφρη και feelgood διάθεση, όσο και μια πιο επεξηγηματική προσέγγιση των χαρακτήρων. Χωρίς να γίνεται φλύαρος, δεν διαθέτει την ισλανδική λακωνικότητα, ενώ επιλέγει ένα πολύ πιο εύκολο φινάλε, αντικαθιστώντας τη σφοδρή χιονοθύελλα με μια καταστροφική πυρκαγιά.

banner

Αυστραλία. 2020. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: NEO FILMS.