Event

7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου στο Άστορ

«Δεν Φεύγω από το Eldon»
«Δεν Φεύγω από το Eldon»

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει την έβδομη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εκδοσή του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στον κινηματογράφο Άστορ. Οι περισσότερες από 50 ταινίες του φετινού προγράμματος, μοιρασμένες σε έξι τμήματα (Πανόραμα, Φοιτητικές Ταινίες, Ειδικές Προβολές, Αφιερώματα, Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Summer School), προσφέρουν μια πανοραμική εικόνα της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής στον χώρο του εθνογραφικού κινηματογράφου, ενώ οι μικρές-μεγάλες ιστορίες που διηγούνται ανοίγουν παράθυρα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέα στον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Ταινίες από την Αμερική, τη Ρωσία, τη Βραζιλία αλλά και από τη Γαλλία, το Τατζικιστάν, την Κύπρο, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα οι οποίες μεταξύ άλλων, καταγράφουν και αναλύουν θέματα που αφορούν την βιωμένη πραγματικότητα ανθρώπων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι μιας και φέτος το φεστιβάλ παίρνει τη μορφή μιας πλήρους κινηματογραφικής διοργάνωσης έχει και ένα μικρό αντίτιμο για την είσοδο στις προβολές του και πιο συγκεκριμένα €2 για κάθε προβολή, €5 το ημερήσιο εισιτήριο ενώ €10 είναι η πενθήμερη κάρτα διαρκείας.

banner

Πρεμιέρα

Η έναρξη του φεστιβάλ σηματοδοτείται με τη ταινία της Τζέσικα Μπόλαγκ «Δεν Φεύγω από το Eldon» (I’m not Leaving Eldon). Στην πόλη του Eldon της Αιόβα πέντε νέοι άνθρωποι μιλούν για την καθημερινή ζωή σε μια πόλη στη μέση του πουθενά, όπου η ανεργία θερίζει και οι πόρτες μένουν ξεκλείδωτες (γιατί άλλωστε τι θα μπορούσε κανείς να κλέψει;). Επίκαιρο λόγω και των αμερικανικών εκλογών, το «Δεν Φεύγω από το Eldon» αποτέλεσε τη μεταπτυχιακή διατριβή της Μπόλαγκ στο Πανεπιστήμιο του Bern, η επιλογή της ταινίας αυτής δείχνει το εκπαιδευτικό προσανατολισμό της διοργάνωσης. Προοίμιο της πρεμιέρας αποτελεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ των Αν Κατρίν Χάνσεν και Γιάνα Κιλεστίνεν, «Λεωφόρος Διαχωρισμού» (Division Avenue). Σε μια φαινομενικά πολύ διαφορετική Αμερική από αυτή του Eldon, η ταινία εξετάζει την αρχιτεκτονική και τη δομή του αυτοκινητόδρομου Brooklyn-Queens μέσω ποιητικών εικόνων και πειραματικών ηχογραφήσεων του περιβάλλοντος χώρου.

Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα:
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμαbanner

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Στο διευρυμένο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων και της σταθερής συνεργασίας του με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, το Ethnofest φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά πρωϊνές προβολές για σχολικές ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Παράλληλα η ενότητα Summer School, όπως κάθε χρόνο, θα προβάλει μια επιλογή από ταινίες φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι ταινίες παρουσιάζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της Αθήνας, ειδωμένες μέσα από τον ανθρωπολογικό φακό. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται επίσης δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα masterclasses, της διάσημης ανθρωπολόγου και κινηματογραφίστριας Άννα Γκρίμσο, συγγραφέα μεταξύ άλλων των «The Ethnographer’s Eye» και «Ο Κινηματογράφος της Παρατήρησης» και της σκηνοθέτιδος και ακαδημαϊκού Αλεξάντρα Τίλμαν.

Ειδικές Προβολές

Στην Αθήνα θα προβληθεί και η τελευταία ταινία της Τίλμαν «Ρυθμοί» (Cadences). Η ταινία μας ταξιδεύει στην παρηκμασμένη Χάβρη της δεκαετίας του 90 ο γιος ενός άνεργου πια εργάτη χαλυβουργίας στήνει παράνομα rave parties στα εγκαταλελειμμένα πια εργοστάσια, όπου κάποτε άκμαζε η βιομηχανία της πόλης. Η ταινία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινωνιολογικής έρευνας, αποτελεί αναφορά στο ανερχόμενο στη Γαλλία είδος «filmic sociology». Περίοπτη θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει και η επετειακή προβολή της ταινίας του Ρόμπερτ Γκάρντνερ «Forest of Bliss», 30 χρόνια μετά την δημιουργία της. Η ταινία απεικονίζει μια μέρα στην πόλη του Βαρανάσι στην Ινδία, εστιάζοντας κυρίως στην θρησκευτική και τελετουργική ζωή της ιερής πόλης.

Αφιερώματα

Στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής ενότητας για φέτος ο ανθρωπολόγος Παυσανίας Καραθανάσης και η μουσειολόγος – παιδαγωγός Δέσπω Πασιά θα επιμεληθούν μια σειρά προβολών και εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Στην Κύπρο με την κινηματογραφική κάμερα» Η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία δέχεται επιρροές τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας της, σκοπός του αφιερώματος αυτού είναι να γνωρίσει το κοινό την ιστορική και πολιτισμική πολυπλοκότητα της χώρας μέσα από μία ανθρωπολογική προσέγγιση.

Επιπλέον, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα φιλοξενήσει εκδήλωση στη μνήμη του σημαντικού κοινωνικού ανθρωπολόγου Πίτερ Λοίζος, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί η ταινία του «Sophia’s People: Eventful Lives» (Η Σοφία και οι δικοί της), με θέμα μια οικογένεια ελληνοκυπρίων προσφύγων από το χωριό Αργάκι, στο οποίο ο Λοίζος διεξήγαγε επιτόπια έρευνα τη δεκαετία του 1960.

Τέλος στο δεύτερο αφιέρωμα με τίτλο «Εθνογραφικές προσεγγίσεις των κοινωνικών ρόλων του φύλου» το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με φοιτητές του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και εξετάζει θεματικές όπως η κοινωνικοποίηση με γνώμονα τη φυλή, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και η ανατροπή των στερεοτύπων σε διάφορες όψεις της κοινωνικής ζωής και διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά