Κριτική

1945

Από -

Ιστορικό δράμα ειλικρινών και καίριων προθέσεων γυρισμένο σε υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, πάνω όμως σε ένα σενάριο χωρίς συναισθηματικό βάθος, το οποίο ανακυκλώνει ασφαλείς απόψεις για γνωστά ζητήματα χωρίς να κάνει ένα προσωπικό σχόλιο.

Ουγγαρία, Αύγουστος 1945: λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δύο Εβραίοι επιστρέφουν στο χωριό τους μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η άφιξή τους φέρνει αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πρόσωπα από το παρελθόν αλλά και τις συνέπειες­ για τα όσα έπραξαν εις βάρος τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο έμπειρος σκηνοθέτης Φέρεντς Τόροκ («Moscow Square») ανατρέχει σε ένα ελάχιστα γνωστό κομμάτι της ουγγρικής Ιστορίας και συνθέτει την εικόνα μιας χώρας σε μετάβαση. Πρόκειται για μια μικρογραφία του παλιού status quo (ο γαιοκτήμονας δήμαρχος) που συγκρούεται με το ανερχόμενο (ο αποφασισμένος να διαφυλάξει τη γη του εργάτης), ενώ ταυτόχρονα απεικονίζεται η συλλογική ενοχή των κατοίκων για τα όσα υποχρεώθηκαν (;) να κάνουν για να επιβιώσουν.

Εβδομήντα και πλέον χρόνια αργότερα η ακροδεξιά κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας και η αυτοκριτική ματιά του Τόροκ στο παρελθόν της χώρας του μοιάζει τολμηρή. Ο σκηνοθέτης απογυμνώνει το διαχρονικό ρατσισμό των συμπατριωτών του, τότε απέναντι στους Εβραίους και σήμερα στους πρόσφυγες, αλλά και την απάθεια με την οποία η τοπική εξουσία και οι κάτοικοι συμφιλιώνονται με τη διαφθορά. Η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Έλεμερ Ραγκάλι δημιουργεί μια γοητευτική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, που όμως αποδυναμώνεται από το απλοϊκό στόρι και τους μονοδιάστατους χαρακτήρες, οι οποίοι προσδιορίζονται αποκλειστικά από την ιδιότητά τους. Και συνολικότερα βέβαια το σενάριο υπολείπεται σε συναισθηματικό βάθος και οδηγείται σε προφανή και αναμενόμενα νοήματα. Έτσι, παρά τις ειλικρινείς και καίριες προθέσεις του, ο Τόροκ δεν προσδίδει ξεχωριστή ταυτότητα στο «1945», αποφεύγοντας ένα πιο προσωπικό σχόλιο και ανακυκλώνοντας ασφαλείς απόψεις για γνωστά ζητήματα. 

Α/Μ. Ουγγαρία. 2017. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: NEO FILMS.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης