Κριτική

12 Δυνατοί

Από -

Πολεμοκάπηλη, αφελώς προπαγανδιστική και ανέμπνευστα στημένη πολεμική περιπέτεια, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και γραμμένη από τον σεναριογράφο της «Σιωπής των Αμνών».

Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας μέχρι το Ιράκ, το Χόλιγουντ ανακαλύπτει κάθε μέρα και μια διαφορετική ιστορία αληθινού αμερικανικού ηρωισμού, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του «land of the free and home of the brave». Όπως αυτή των στρατιωτών με τ’ άλογα, η οποία αφηγείται πώς αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου μια επίλεκτη διμοιρία Αμερικανών κομάντο, γεμάτων πατριωτικό οίστρο, αφήνουν σύξυλες τις οικογένειές τους και γεμάτοι προθυμία διεισδύουν σε μια ορεινή, απόλυτα δύσβατη περιοχή του Αφγανιστάν.

Σκοπός τους είναι να συνεργαστούν με έναν εντελώς απρόβλεπτο τοπικό πολέμαρχο ενάντια στους Ταλιμπάν, οι οποίοι ετοιμάζονται, αν δεν προλάβουν οι Αμερικανοί και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, να γεμίσουν στρατόπεδα τρομοκρατών τον τόπο και να επαναλάβουν την 11η Σεπτεμβρίου. Πολεμοκάπηλη και αφελώς προπαγανδιστική, η πολεμική περιπέτεια του Δανού διαφημιστή Νικολάι Φούγκλσιγκ εντυπωσιάζει πολλαπλά. Όχι μόνο για τον παλαιάς κοπής μελοδραματικό ηρωισμό της αλλά και για το πόσο ανέμπνευστα στημένη είναι ως χολιγουντιανή παραγωγή. «Ψεύτικες» σκηνές δράσης, αφηγηματική μεγαλοστομία και απόλυτα κοινότοπη πλοκή, υπογεγραμμένη σεναριακά μάλιστα από τον Τεντ Τάλι της «Σιωπής των Αμνών»!

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: TANWEER.