200 Μέτρα

3

εαλιστικό κι αγωνιώδες δράμα το οποίο «συμπυκνώνει», με δραματική σχηματοποίηση, τη μεσανατολική πραγματικότητα.

200 Μέτρα

Όπως και η βραβευμένη μικρού μήκους του «Crosing» (2017), το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του 32χρονου Αμίν Ναϊφέ στήνει την πλοκή του γύρω από το τείχος της Δυτικής Όχθης που χωρίζει τα ισραηλινά από τα (κατεχόμενα) παλαιστινιακά εδάφη. Έχουμε δει πολλές ταινίες πάνω στα διαρκή και άλυτα προβλήματα τα οποία δημιουργεί αυτός ο διαχωρισμός και τα «200 Μέτρα» δεν πρωτοτυπούν στο τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν. Διαθέτουν όμως ειλικρίνεια κι έναν πειστικό ρεαλισμό έτσι όπως αποτυπώνουν την απέλπιδα προσπάθεια ενός Παλαιστίνιου πατέρα να περάσει παράνομα στην ισραηλινή πλευρά όταν μαθαίνει πως ο μικρός γιος του μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο.

200 Μέτρα - εικόνα 1
© Elin Kirschfink

Ο Μουσταφά και η οικογένειά του ζουν 200 μέτρα μακριά, χωρισμένοι από το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνος δουλεύει στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ζει και η μητέρα του, κι έτσι συχνά διανυκτερεύει στην «απέναντι» μεριά. Αλλά όταν χρειαστεί να περάσει επειγόντως τα σημεία ελέγχου και δεν έχει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, θα ψάξει επειγόντως να βρει κάθε διαθέσιμη διέξοδο. Αυτό θα μετατρέψει την απόσταση των 200 μέτρων σε μια δαιδαλώδη πορεία χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μουσταφά θα έρθει αντιμέτωπος με τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις, τις εθνικιστικές εξάρσεις και την αντιπαλότητα που γεννά η μεσανατολική πραγματικότητα. Ο Ναϊφέ συμπυκνώνει αυτόν τον καφκικό παραλογισμό σ’ ένα αγωνιώδες, αφηγηματικά νευρώδες δράμα, το οποίο δεν αποφεύγει εντελώς τις σεναριακές σχηματοποιησεις (και κάποιους χαρακτήρες – σύμβολα) για να καταλήξει στα αναπόφευκτα ουμανιστικά συμπεράσματα: οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί, αλλά οι συνθήκες τούς ωθούν σε βίαιες, απάνθρωπες κι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κατάρ. 2020. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

200 Μέτρα

200 Meters
3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αμίν Ναϊφέ

Ένας πατέρας φτάνει στα άκρα για να δει το παιδί του που παθαίνει ατύχημα, όταν για ασήμαντη αφορμή του απαγορεύεται να περάσει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.