Respect

2

Ξεχειλωμένο biopic που μοιάζει περισσότερο με συρραφή σκηνών παρά με στρωτά αφηγημένο κινηματογραφικό success story.

Respect

Έχοντας χαρακτηριστεί «βασίλισσα της σόουλ» και «φωνή του αιώνα», με 18 βραβεία Γκράμι και δυναμική παρουσία στο αφροαμερικανικό κίνημα, η Αρίθα Φράνκλιν είναι μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της αγγλόφωνης μουσικής του προηγούμενου αιώνα. Η πορεία της από το Μέμφις, όπου γεννήθηκε το 1942, και το Ντιτρόιτ, όπου ενηλικιώθηκε, ως τη θριαμβευτική καταξίωσή της ήταν αναπόφευκτα τρικυμιώδης (όπως κάθε Αφροαμερικάνας στη μεταπολεμική Αμερική), ιδανική για ένα βιογραφικό δράμα με άφθονη μουσική και κοινωνικές αναφορές.

Respect - εικόνα 1

Το εγχείρημα ανέλαβαν η σεναριογράφος Τρέισι Σκοτ Γουίλσον (του τηλεοπτικού «The Americans»), από μια αρχική ιδέα της Κάλι Κούρι («Θέλμα και Λουίζ»), και η πρωτοεμφανιζόμενη Νοτιοαφρικάνα σκηνοθέτιδα Λάισλ Τόμι, με θητεία στο Μπρόντγουεϊ. Η ταινία τους μας μεταφέρει στο Ντιτρόιτ του 1952, όταν η μητέρα της δεκάχρονης Αρίθα Μπάρμπαρα, πιανίστα και τραγουδίστρια, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, και μια ταραγμένη, περίπλοκη σχέση ανάμεσα στην προικισμένη με ξεχωριστή φωνή μικρή, τον αυταρχικό πατέρα της, διάσημο ιεροκήρυκα Σι Ελ Φράνκλιν, και τη μουσική γκόσπελ ξεκινά. Οι τίτλοι τέλους θα πέσουν καθώς η σούπερ σταρ Αρίθα τραγουδά 20 χρόνια αργότερα το «Amazing Grace», επιστρέφοντας στις θρησκευτικές και βαθιά αφροαμερικανικές ρίζες της, οι οποίες για την ταινία αποτελούν την κινητήριο δύναμη αυτής της χαρισματικής προσωπικότητας.

Οι παραπάνω ιδέες διασταυρώνονται στη μεγαλύτερη επιτυχία της Φράνκλιν «Respect», αίτημα σεβασμού που αφορά κάθε γυναίκα και κάθε Αφροαμερικανό. Η ταινία της Τόμι τις συνδυάζει απλοϊκά, σε ένα ξεχειλωμένο biopic που μοιάζει περισσότερο με συρραφή σκηνών παρά με ορθογραφημένο κινηματογραφικό success story. Διαθέτει όμως ως κινητήριο δύναμή του τη σαρωτική Τζένιφερ Χάντσον («Dreamgirls»), σε μια ακόμα οσκαρικού βεληνεκούς ερμηνεία.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2021. Διάρκεια: 145΄. Διανομή: TULIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Respect

2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 145 '
  • Λάισλ Τόμι

Η διαδρομή της «φωνής του αιώνα» Αρίθα Φράνκλιν από δεκάχρονη τραγουδίστρια γκόσπελ σε σούπερ σταρ της σόουλ και εμβληματική φιγούρα του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.