Οι Εκκεντρικοί

3

Εύστροφος συνδυασμός περιπετειώδους θρίλερ και μαύρης κωμωδίας με κοινωνικό περιεχόμενο.

Οι Εκκεντρικοί

Από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Δανούς σεναριογράφους («Μετά το Γάμο», «Ίσως, Αύριο»), ο Άντερς Τόμας Γιένσεν έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες (ξεχωρίζουν τα «Μήλα του Αδάμ»), έχοντας για μόνιμο συνεργάτη του τον Μαντς Μίκελσεν. Δεν θα μπορούσε να επιλέξει, λοιπόν, κάποιον άλλον για το ρόλο του Μάρκους, σκληροτράχηλο μισθοφόρο στο Αφγανιστάν, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα όταν η γυναίκα του σκοτώνεται σε έκρηξη στο μετρό. Προσπαθώντας να τα βρει με την αποξενωμένη κόρη του, θα δεχτεί την επίσκεψη δυο παράξενων αγνώστων, οι οποίοι θα τον πείσουν πως το ατύχημα στο τρένο ήταν στην πραγματικότητα βομβιστική ενέργεια.

Υπεύθυνη είναι η εγκληματική οργάνωση Riders of Justice, η οποία έβγαλε έτσι από τη μέση τον μοναδικό μάρτυρα που θα κατέθετε με στοιχεία εναντίον της σε επερχόμενη δίκη, με αποτέλεσμα να αθωωθούν πανηγυρικά ο αρχηγός και τα μέλη της. Ο Μάρκους αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την κατάσταση, η οποία εκτροχιάζεται από την πρώτη κιόλας αναγνωριστική επαφή της ομάδας με τους Riders.

Οι Εκκεντρικοί - εικόνα 1
©Rolf Konow

Ο Γιένσεν έχει στα χέρια του ένα περιπετειώδες θρίλερ το οποίο δεν σπρώχνει προς τη χολιγουντιανή συνταγή της γραφικά βίαιης εκδίκησης, αλλά ευθυγραμμίζει δεξιοτεχνικά στη ρότα της μαύρης κωμωδίας με κοινωνικό περιεχόμενο. Δράμα και χιούμορ ισορροπούν σεναριακά, σκηνοθετικά και ερμηνευτικά (απολαυστικό το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο), καθώς ο Γιένσεν σχολιάζει εύστοχα τις βίαιες διεξόδους της σύγχρονης πραγματικότητας και την εύθραυστη έννοια της αντρικής ταυτότητας, κυρίως όμως το ρόλο του τυχαίου στην καθημερινότητά μας και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να τον ερμηνεύσουμε.

Με το ένα μάτι στον Κισλόφσκι και το άλλο στον Ταραντίνο, λοιπόν, οι «Εκκεντρικοί» διασκεδάζουν (πικρά) με τα παθήματα μιας ομάδας αντρών που αρνούνται να ενηλικιωθούν και μιας οργανωμένης κοινωνίας που ολισθαίνει με την πρώτη αφορμή προς τον ανορθολογισμό, διατηρώντας από την αρχή ως το τέλος ένα διακριτικά παρωδιακό ύφος που σαρκάζει την (βορειοευρωπαϊκή) χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, την πολιτική ορθότητα, ακόμα και την αναμενόμενη σεναριακή ανατροπή του χαρωπού φινάλε.

Δανία, Σουηδία. 2020. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Εκκεντρικοί

Retfærdighedens Ryttere / Riders of Justice
3
  • Περιπέτεια
  • 2020
  • Διάρκεια: 116 '
  • Άντερς Τόμας Γιένσεν

Ο Μάρκους, μισθοφόρος στο Αφγανιστάν, επιστρέφει στη Δανία όταν η γυναίκα του σκοτώνεται σε έκρηξη στο μετρό. Προσπαθώντας να τα βρει με την αποξενωμένη κόρη του, θα δεχτεί την επίσκεψη δυο παράξενων αγνώστων, οι οποίοι θα τον πείσουν πως το ατύχημα στο τρένο ήταν στην πραγματικότητα βομβιστική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.