Ζήτημα Χρόνου

2,5

Ατμοσφαιρικό φιλμ που κινείται στις παρυφές των βραδύκαυστων θρίλερ, επιδεικνύει ξεχωριστές κινηματογραφικές αρετές στα επιμέρους στοιχεία του

Ζήτημα Χρόνου

Κάτι που, δυστυχώς, τείνει να εκλείψει στο σύγχρονο εμπορικό σινεμά, είναι η ιδιοσυγκρασιακή ματιά σκηνοθετών οι οποίοι επιχειρούν να θολώσουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, βασισμένοι σε μια στοιχειωδώς πρωτότυπη ιδέα. Ο οσκαρικός Τομ Μακάρθι («Spotlight: Όλα στο Φως») κάνει εδώ μια τέτοια απόπειρα, γι’ αυτό και το «Ζήτημα Χρόνου» σε γραπώνει από τη σέντρα. Ο τρόπος που ξεκινάει η ταινία, στοιχειοθετώντας στιβαρά και πυκνά τον κεντρικό χαρακτήρα του Ματ Ντέιμον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πάρει στη συνέχεια οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θέλετε περιπέτεια, δράμα, ακόμα και κωμωδία, η εναρκτήρια σεκάνς θολώνει γοητευτικά τα νερά, προτού αυτά κατασταλάξουν στο ύφος ενός βραδύκαυστου πλην απρόβλεπτου θρίλερ. Ο Ντέιμον υποδύεται έναν everyman, έναν κλασικό Αμερικανό εργάτη ο οποίος έχει μάθει να ζει από τα χέρια του και με λίγα. Η κόρη του, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς είναι φυλακισμένη στη Μασσαλία, καταδικασμένη για μια δολοφονία που επιμένει πως δεν διέπραξε. Παρά το γεγονός πως οι δυο τους έχουν αποξενωθεί, ο πατέρας ταξιδεύει στη Γαλλία για να τη βοηθήσει, όταν προκύπτει ένα στοιχείο που ίσως ανατρέψει την υπόθεση.

Ζήτημα Χρόνου - εικόνα 1

Αλλά αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο και ο Μακάρθι δε φοβάται να στήσει υπομονετικά μια βραδυφλεγή αφήγηση. Διαστέλλει τους χρόνους του μοντάζ, επιβάλλοντας ένα ρυθμό που θυμίζει ακορντεόν, πότε σφίγγει το τέμπο και πότε χαλαρώνει εντελώς. Η ταινία, έτσι, μοιάζει να «αναπνέει», αφιερώνεται σε φαινομενικά άσχετες δράσεις, ώστε να διαγραφεί ένα πληρέστατο ψυχογράφημα του χαρακτήρα του Ντέιμον. Ωστόσο, με κάθε στροφή στο κινηματογραφικό ύφος και προσθήκη στο σκηνοθετικό παζλ, η καλοδεχούμενη έκπληξη συνοδεύεται από το «τέντωμα» της πλοκής σε βαθμό που εκτίθενται οι σεναριακές αδυναμίες και αποδυναμώνονται οι ανατροπές. Μία από αυτές είναι αυθεντικά σοκαριστική αλλά έρχεται αργοπορημένα, μειώνοντας αισθητά τον αντίκτυπό της, και δικαιολογεί ελάχιστα την τραβηγμένη διάρκεια του φιλμ. Έτσι, όσο ελκυστικό κι αν είναι αυτό το sui generis θρίλερ, οι αρετές των επιμέρους στοιχείων του δε συγκροτούν ένα συμπαγές σύνολο.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζήτημα Χρόνου

Stillwater
2,5
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 139 '
  • Τομ Μακάρθι

Ένας Αμερικανός εργάτης ταξιδεύει στη Γαλλία όπου βρίσκεται φυλακισμένη για φόνο η κόρη του. Παρά το γεγονός πως οι δυο τους έχουν αποξενωθεί, είναι αποφασισμένος να τη βοηθήσει όταν ένα νέο στοιχείο ίσως ανατρέψει την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.