Καζαμπλάνκα

5

Ένα κομψοτέχνημα του κλασικού αφηγηματικού σινεμά που τιμήθηκε με τρία Όσκαρ από τις οκτώ συνολικά υποψηφιότητές του.

Καζαμπλάνκα

Αμέσως μετά τον ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ («Το Γεράκι της Μάλτας»), ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ υποδύεται έναν ακόμα σκληρό, κυνικό ήρωα, στο ρόλο που θα αποδεικνυόταν και ο διασημότερος της καριέρας του. Κι αυτό χάρη σε μια σειρά συγκυριών, οι οποίες ανέδειξαν αυτό που θα ξεκίναγε σαν ένα προπαγανδιστικό b-movie σε μία από τις πέντε-δέκα εμβληματικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Καζαμπλάνκα - εικόνα 1

Από τη χημεία των Μπόγκαρτ - Μπέργκμαν και τη ρομαντική μουσική υπόκρουση του Μαξ Στάινερ ως τη σκηνοθετική ακρίβεια του υποδειγματικού director Μάικλ Κέρτιζ και το αριστουργηματικό σενάριο των Χάουαρντ Κοχ, Τζούλιους και Φίλιπ Επστάιν –όπου η μία αξέχαστη ατάκα διαδέχεται την άλλη– ελάχιστες φορές η χρυσή χολιγουντιανή συνταγή έχει εκτελεστεί με τόσο αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.

Υπεύθυνος ο παραγωγός Χαλ Γουόλις, που κούρδισε με ιδιοφυή συντονισμό όλα τα γρανάζια ενός αλάνθαστου μυθοπλαστικού μηχανισμού, μετατρέποντας τη μελοδραματική ιστορία ενός αδύνατου έρωτα σε αληθινή κινηματογραφική μαγεία. Σε ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του κλασικού αφηγηματικού σινεμά, το οποίο τιμήθηκε με τρία Όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου) από τις οκτώ συνολικά υποψηφιότητές του. Α/Μ. ΗΠΑ. 1942. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Καζαμπλάνκα

Casablanca
5
  • Δραματική
  • 1942
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μάικλ Κέρτιζ

Στην Καζαμπλάνκα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας Αμερικανός συναντά την παλιά του αγαπημένη, παντρεμένη τώρα με έναν άλλον, η οποία χρειάζεται τη βοήθειά του για να διαφύγει από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.