Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

2

Αληθινή ιστορία που ζωντανεύει ψυχρά κι απρόσωπα, θυσιάζοντας τη μυθοπλαστική ένταση για χάρη ενός αδιάφορου ιστορικού ρεαλισμού. Καλοστημένη αλλά αναποφάσιστη για το απαραίτητο βήμα είτε προς το αγωνιώδες θρίλερ είτε προς το ψυχολογικό/πολιτικό δράμα.

Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

Γεμάτος ιντριγκαδόρικες ιστορίες κατασκοπίας, ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίζει να προμηθεύει τη μεγάλη οθόνη με αγωνιώδη θρίλερ, τα οποία –σχεδόν όλα πια (η κληρονομιά του Τζον Λε Καρέ)– περιγράφουν τις περιπέτειες των ηρώων τους με νοσταλγική πικρία.

Όλοι τους παρουσιάζονται ως αναλώσιμα πιόνια σε παιχνίδια απρόσωπης εξουσίας, ένα ιδεολογικό μοτίβο από το οποίο δεν απομακρύνεται κι αυτός ο «Κατάσκοπος…», βασισμένος στην υπόθεση Όλεγκ Πενκόφσκι. Ενός σοβιετικού συνταγματάρχη, ο οποίος το 1960, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, αποφασίζει να αποκαλύψει άκρως απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, φοβούμενος μια παγκόσμια πυρηνική σύρραξη. Για να κρατήσουν το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό χωρίς να εγείρουν υποψίες, η βρετανική ΜΙ6 και η CIA στρατολογούν τον επιχειρηματία Γκρέβιλ Γουίν ως «μεταφορέα» των πολύτιμων μηνυμάτων.

Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου - εικόνα 1

Τα πραγματικά περιστατικά ζωντανεύουν ψυχρά κι απρόσωπα, θυσιάζοντας τη μυθοπλαστική ένταση για χάρη ενός αδιάφορου ιστορικού ρεαλισμού. Καλοστημένη παραγωγή, στιβαρό καστ, αλλά ο Ντόμινικ Κουκ («Ανεκπλήρωτος Γάμος») μένει αναποφάσιστος για το απαραίτητο βήμα που θα έπρεπε να κάνει είτε προς το αγωνιώδες θρίλερ είτε προς το ψυχολογικό/πολιτικό δράμα. ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

The Courier
2
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 112 '
  • Ντόμινικ Κουκ

Το 1960 κι ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος κορυφώνεται, ο σοβιετικός στρατιωτικός Όλεγκ Πενκόφσκι αποφασίζει να διαρρεύσει άκρως απόρρητες πληροφορίες στη Δύση. Για να κρατήσουν το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό χωρίς να εγείρουν υποψίες, η βρετανική ΜΙ6 και η CIA στρατολογούν τον επιχειρηματία Γκρέβιλ Γουίν ως «μεταφορέα» των μηνυμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.