2046

2

Άτυπη συνέχεια της «Ερωτικής Επιθυμίας», της οποίας μιμείται το υπνωτιστικά νοσταλγικό ύφος.

2046

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ερωτικής Επιθυμίας» ο Γουόνγκ Καρ-Βάι επιστρέφει στο δωμάτιο 2046, εκεί όπου ο Τσόου και η Σου συναντιόντουσαν κρυφά. Μόνο που τώρα το 2046 είναι ένας τόπος και ταυτόχρονα μια χρονολογία (τότε εξελίσσεται το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφει ο Τσόου), όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν με τις χαμένες αναμνήσεις τους, οι οποίες δεν είναι παρά «ίχνη από δάκρυα».

Προχωρώντας την απλή, σχεδόν μονοδιάστατη πλοκή της προηγούμενης ταινίας του, ο Καρ-Βάι παρασύρει τον ήρωά του σ’ ένα λαβύρινθο από συναισθηματικές περιπέτειες, επικεντρωμένες στο Χονγκ Κονγκ του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’60. Ο Τσόου έχει νοικιάσει το δωμάτιο 2047 στο ξενοδοχείο Oriental, ακριβώς απέναντι απ’ αυτό που σημάδεψε τον μεγάλο έρωτά του, στον οποίο είναι ακόμα προσκολλημένος. Παρακολουθούμε τις σχέσεις του με διάφορες γυναίκες, που καμιά τους δεν μπορεί να τον κάνει να ξεχάσει την Σου Λι Ζεν, αλλά και εικονογραφημένα κεφάλαια από το μυθιστόρημά του σε μια μελλοντική εποχή, όπου οι ερωτικοί σύντροφοι έχουν αντικατασταθεί από ανδροειδή.

2046 - εικόνα 1

Οι μορφές της επιθυμίας, οι ερωτικές αναμνήσεις, η νοσταλγία μιας εποχής και μιας χώρας που χάνεται (το Χονγκ Κονγκ έχει μόλις «επιστραφεί» στην Κίνα). Το παρελθόν σαν τραύμα για τους ήρωες, αλλά σαν νοσταλγικό και παρηγορητικό παραμύθι για το θεατή, εκστατικό ανάμεσα σ’ ένα ψηφιδωτό γοητευτικών μα ρηχών εικόνων χωρίς αφηγηματικό κέντρο βάρους – το σημείο όπου η «Ερωτική Επιθυμία» αποδεικνύεται κινηματογραφικά σαφώς πιο αποτελεσματική. Ψυχρό κι απόμακρο (κι ας μιλάει για επώδυνα πάθη), το «2046» μιμείται το υπνωτιστικά μεθυστικό ύφος της κι επαναλαμβάνει τις ίδιες ιδέες, χαμένες μέσα σ’ ένα χαοτικό σενάριο.

Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ-Βάι. Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λενγκ, Γκονγκ Λι, Φέι Γουόνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τακούγια Κιμούρα, Καρίνα Λάου. Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Γαλλία. 2004. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

2046

2
  • Δραματική
  • 2004
  • Διάρκεια: 129 '
  • Γουόνγκ Καρ-Βάι

Ένας Κινέζος συγγραφέας γράφει ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εξελίσσεται στο 2046, ενώ οι διάφορες γυναίκες οι οποίες περνούν από τη ζωή του δεν μπορούν να τον κάνουν να ξεχάσει τον μεγάλο έρωτά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.