Αμερικανική Προδοσία

1

Άνευρο και κοινότοπο δικαστικό δράμα με ανεπαρκή πρωταγωνίστρια, ανίκανη να προσδώσει ενδιαφέρον στο δυναμικό χαρακτήρα της «Σάλι» Γκίλαρς. Από την άλλη, ο Αλ Πατσίνο καταφέρνει, παρά τις μανιέρες του, να κάνει πιπεράτο έναν προχειρογραμμένο δεύτερο ρόλο

Αμερικανική Προδοσία

Παραγωγός και πρωταγωνίστρια, η 55χρονη Μίντοου Γουίλιαμς σηκώνει στους ώμους της την κινηματογραφική απόπειρα κατανόησης μιας διαβόητης προσωπικότητας, γνωστής ως η «Σάλι του Άξονα». Κάτοικος Βερολίνου, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μίλντρεντ Γκίλαρς έγινε η σταρ μιας σειράς αγγλόφωνων ραδιοφωνικών προγραμμάτων με φιλοναζιστικό προπαγανδιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, το 1948 προσήχθη σε αμερικανικό δικαστήριο με οκτώ συνολικά κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, έχοντας στο πλευρό της μόνο τον διορισμένο από το κράτος και κυνικά αδιάφορο δικηγόρο Τζέιμς Λάφλιν.

Σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, πόσω δε πειστικά, σ’ αυτό το άνευρο και κοινότοπο δικαστικό δράμα. Από τους γκροτέσκους χαρακτήρες (καλτ φιγούρα ο Γκέμπελς του Τόμας Κρέτσμαν) ως τα βαρετά λογύδρια, όλα κινούνται εδώ με τον αυτόματο πιλότο μέτριας τηλεταινίας. Η ολέθρια αστοχία, όμως, είναι σαφέστατα η επιλογή της ανεπαρκούς πρωταγωνίστριας, ανίκανης να προσδώσει το παραμικρό ενδιαφέρον στη δυναμική «Σάλι» Γκίλαρς. Από την άλλη, ο είδα-φως-και-μπήκα Αλ Πατσίνο καταφέρνει, παρά τις κουρασμένες μανιέρες του, να κάνει πιπεράτο έναν προχειρογραμμένο δεύτερο ρόλο.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικανική Προδοσία

American Traitor: The Trial of Axis Sally
1
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 109 '
  • Μάικλ Πόλις

Γνωστή ως η «Σάλι του Άξονα», λόγω των αγγλόφωνων φιλοναζιστικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανίδα Μίλντρεντ Γκίλαρς προσάγεται το 1948 σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.