Digger

3

Απόηχοι τραγωδίας, γουέστερν ατμόσφαιρα και μια πολλαπλή αντιπαράθεση παλιού - καινούριου με φόντο τον σκληρό ρεαλισμό της ελληνικής επαρχίας. Αργυρός Αλέξανδρος, βραβεία κοινού και νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Digger

Αποσπώντας τον Αργυρό Αλέξανδρο, τα βραβεία κοινού και νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζώρτζη Γρηγοράκη είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Λιτό στη βασική ιδέα του, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο γενιές και δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Την παλιότερη αντιπροσωπεύει ο Νικήτας, ο οποίος ζει αποτραβηγμένος σε μια ορεινή αγροικία της βορείου Ελλάδος. Το πανέμορφο δάσος που την περιβάλλει, όμως, απειλείται από την επιθετική επέκταση μιας κοντινής βιομηχανικής μονάδας, η παρουσία της οποίας διχάζει έντονα τους κατοίκους του διπλανού χωριού. Νέα ήθη, τα οποία δεν φέρνει στα βουνά μόνο η τεχνολογική πρόοδος, αλλά και ο γιος του Νικήτα, που επιστρέφει στο πατρικό διεκδικώντας το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Ο Γρηγοράκης χειρίζεται στιβαρά τη δραματική σύγκρουση πατέρα - γιου, γεννημένη από ένα τραυματικό παρελθόν, αλλά και δύο διαφορετικές φιλοσοφίες ζωής. Η μία δεμένη με τη φύση, τους ρυθμούς και τους νόμους της, η άλλη με την αστική ζωή, την ταχύτητα και την τεχνολογία. Ταυτόχρονα, η διαρκής παρουσία των μηχανημάτων και η (νεο)γουέστερν εικονογραφία επιτείνουν την αντίθεση αυτών των δύο κόσμων, οι οποίοι συγκρούονται με φόντο μια επαρχιακή Ελλάδα βουλιαγμένη στη σύγχυση και την αμηχανία. Η σοφία του Γρηγοράκη και των σεναριογράφων Μαρίας Βόττη και Βαγγέλη Μουρίκη είναι πως την αναβιώνουν χωρίς καμιά γραφικότητα, κρατώντας γκρίζους τόνους στην περιγραφή των χαρακτήρων και ίσες αποστάσεις από τους κουρασμένους μαχητές αυτού του σπαρακτικού εμφυλίου πολέμου. Τους οποίους οικτίρουν, μα και συμπονούν βαθιά, κλείνοντάς τους με λυτρωτικό χιούμορ το μάτι στον υπέρ πάντων αγώνα τους.
Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: MICROKOSMOS.

Περισσότερες πληροφορίες

Digger

3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τζώρτζης Γρηγοράκης

Ο Νικήτας ζει αποτραβηγμένος σε ένα ορεινό δάσος, το οποίο απειλείται από την επιθετική επέκταση μιας βιομηχανικής μονάδας. Οι τόνοι θα ανέβουν ακόμα περισσότερο με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος διεκδικεί το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.