Σε Έναν Έρημο Τόπο

4

Το Χόλιγουντ ως crime scene, το αμερικανικό όνειρο ως εφιάλτης και τα απωθημένα πάθη ενός εμβληματικού φιλμ νουάρ.

Σε Έναν Έρημο Τόπο

Την τελευταία χρονιά της δεκαετίας του ’40 τρεις αμερικανικές ταινίες γύρω από τη σκοτεινή πλευρά της αστραφτερής, μα ανθρωποφάγου showbiz βγαίνουν στις αίθουσες: «Η Λεωφόρος της Δύσης», «Όλα για την Εύα», «Σε Έναν Έρημο Τόπο». Η οσκαρική λάμψη των δύο πρώτων αφήνει στο περιθώριο το φιλμ του Νίκολας Ρέι, μια βιτριολική αλληγορία για το all American κυνήγι της επιτυχίας, δεμένης με το μύθο της Μέκκας του κινηματογράφου. Το Χόλιγουντ ως crime scene, το αμερικανικό όνειρο ως εφιάλτης και οι αντικοινωνικοί ήρωες του Ρέι αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Γύρω τους, ένας έρημος τόπος, κατοικημένος από τις απειλητικές σκιές και τα απωθημένα πάθη ενός εμβληματικού φιλμ νουάρ.

Σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ είναι ο Ντίξον Στιλ, δύστροπος, κυνικός και σχεδόν ξοφλημένος χολιγουντιανός σεναριογράφος που θεωρείται ύποπτος για φόνο, μέχρι που η μαρτυρία μιας γοητευτικής γειτόνισσάς του θα του δώσει το σωτήριο άλλοθι. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε ερωτική σχέση, αλλά η βίαιη συμπεριφορά του θα της γεννήσει ισχυρές αμφιβολίες.

Από το «They Live by Night» και τον «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία» ως το «Johnny Guitar», ο φακός του Νίκολας Ρέι παρακολουθεί τον αγώνα απροσάρμοστων χαρακτήρων να συμφιλιωθούν με ένα προκατειλημμένο (κοινωνικό) σύμπαν που τους εξοστρακίζει. Η ρομαντική εξέγερσή τους οδηγεί στη συντριβή ή την επώδυνη συνειδητοποίηση, εδώ σκηνοθετημένη σαν κινηματογραφικό θέαμα (τα αντικριστά διαμερίσματα που «βλέπουν» το ένα το άλλο), το οποίο δανείζεται από τη ζωή των ηρώων του για να γεννήσει σεναριακές (μέσα στο σενάριο) αλήθειες: «Γεννήθηκα όταν με φίλησες. Πέθανα όταν με άφησες. Έζησα τις λίγες εβδομάδες που μ’ αγάπησες».

Α/Μ. ΗΠΑ. 1950. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Σε Έναν Έρημο Τόπο

In a Lonely Place
4
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1950
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νίκολας Ρέι

Ένας δύστροπος, κυνικός και σχεδόν ξοφλημένος χολιγουντιανός σεναριογράφος κατηγορείται για φόνο. Μια γοητευτική γειτόνισσα του παρέχει σωτήριο άλλοθι, αλλά όταν τον γνωρίζει καλύτερα αρχίζει να έχει τις αμφιβολίες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.