Παγιδευμένοι

2,5

Οι πρόσφατοι «Άθλιοι» συναντούν την «Ημέρα Εκπαίδευσης» σε μια καταιγιστικού ρυθμού και κλειστοφοβικής αίσθησης αστυνομική περιπέτεια.

Παγιδευμένοι

Όπως απέδειξαν πρόσφατα και οι γαλλικοί «Άθλιοι» του Λαντζ Λι, η ρεαλιστική, γεμάτη δράση κι αγωνία αστυνομική περιπέτεια δεν είναι πλέον αποκλειστικό χολιγουντιανό προνόμιο. Το επιβεβαιώνουν και οι «Παγιδευμένοι», σκηνοθετικό ντεμπούτο δύο νεαρών Δανών οι οποίοι ζωντανεύουν πειστικά μια «φανταστική» Κοπεγχάγη (για αποφυγή εύλογων παρεξηγήσεων), όπου η… νόμιμη βία είναι υπαρκτή και σχεδόν ανεξέλεγκτη.

Μέχρι που ο Ταλίμπ, ένας Μουσουλμάνος έφηβος που πέφτει στα χέρια των αστυνομικών, μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και η οργή των προαστίων αρχίζει να ξεχειλίζει. Σε ένα απ’ αυτά περιπολούν ένας βίαιος ρατσιστής και ένας ψύχραιμος επαγγελματίας, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με έναν νεαρό που αντιστέκεται στην προκλητική συμπεριφορά τους. Γρήγορα, οι δύο αστυνομικοί και ο «όμηρός» τους θα βρεθούν παγιδευμένοι σε μια γειτονιά υπό εξέγερση, όταν στις ειδήσεις ανακοινώνεται πως ο Ταλίμπ είναι πλέον νεκρός. Πιστοί στη συναρπαστική παράδοση των «Ο Σταθμός 13 Δέχεται Επίθεση», «Ημέρα Εκ

Πιστοί στη συναρπαστική παράδοση των «Ο Σταθμός 13 Δέχεται Επίθεση», «Ημέρα Εκπαίδευσης», «Οι Άθλιοι», αλλά και του βρετανικού «’71», οι Χβιντ και Όλχολμ στήνουν το ασφυκτικό, κλειστοφοβικό σκηνικό ενός θρίλερ καταδίωξης, δραματικά κινητοποιημένου από κοινωνικές αιτίες και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Στο πρώτο σκέλος της σινε-άσκησης παίρνουν άριστα, δίνοντας υποδειγματικό τέμπο στο παιχνίδι γάτας - ποντικού, το οποίο κορυφώνεται γεμάτο αδρεναλίνη.

Παγιδευμένοι - εικόνα 1

Οι υπόλοιπες παράμετροι του –κοινωνικού και ψυχολογικού– δράματός τους λειτουργούν τελικά εντελώς συμπληρωματικά, βασισμένες σε τετριμμένα κλισέ (καλός και κακός μπάτσος, φανατικός και διαλλακτικός μουσουλμάνος, εκκρεμότητα κρίσιμης κατάθεσης του ενός αστυνομικού), τα οποία οι σκηνοθέτες δοκιμάζουν να αμφισβητήσουν με απλοϊκό τρόπο.

Κατορθώνουν, παρ’ όλα αυτά, να μας κρατήσουν στην άκρη του καθίσματός μας ως το τέλος της διαδρομής, αποσπώντας τα βραβεία σκηνοθεσίας και κριτικών στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Δανία. 2020. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Παγιδευμένοι

Shorta
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2020
  • Διάρκεια: 108 '
  • Άντερς Όλχολμ

Δύο αστυνομικοί αναλαμβάνουν περιπολία σε μια γειτονιά που βράζει εξαιτίας ενός περιστατικού αστυνομικής βίας απέναντι σε μετανάστη. Σύντομα θα παγιδευτούν στο εξεγερμένο προάστιο, αναζητώντας απελπισμένα οδό διαφυγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.