Η Ωραία της Ημέρας

5

Στιλάτο, εκκεντρικό και αριστοτεχνικό παιχνίδι πάνω στο πραγματικό και το φαντασιακό, από έναν ώριμο όσο ποτέ σκηνοθετικά Μπουνιουέλ.

Η Ωραία της Ημέρας

Εγκατεστημένος μόνιμα στη Γαλλία και στην πλήρη σκηνοθετική ωριμότητά του, ο Λουίς Μπουνιουέλ διασκευάζει για την οθόνη ένα μυθιστόρημα του Αργεντινού συγγραφέα και σεναριογράφου Τζότζεφ Κέσελ. Απόλυτα ταιριαστό στη σαρκαστική και αντικομφορμιστική ματιά του Ισπανού μετρ, αφηγείται την ιστορία της Σεβερίν, μιας όμορφης, αλλά ερωτικά ψυχρής συζύγου ενός γιατρού, η οποία γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο Ωραία της Ημέρας, και εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις των πελατών της.

Στιλάτο, εκκεντρικό και αριστοτεχνικό παιχνίδι πάνω στο πραγματικό και το φαντασιακό, το φιλμ του Μπουνιουέλ χλευάζει απολαυστικά την υποκριτική αστική ηθική και μελετά τον ερωτισμό σαν μια εγκεφαλική περιπέτεια (ιδανικά ταιριαστή η ψυχρή ομορφιά της Κατρίν Ντενέβ), σκοτεινότερη απ’ αυτή της σάρκας και των ενστίκτων. Γι’ αυτό και εδώ όσα δεν βλέπουμε (τι υπάρχει μέσα στο κουτί;) εξάπτουν την περιέργεια και τον πόθο μας, ενώ αυτά τα οποία φανερώνονται είναι εντέλει «κατασκευασμένα» και απατηλά. Μια από τις συναρπαστικότερες, διασκεδαστικά ανησυχητικές ερωτικές στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας, βραβευμένη με Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ. Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Μισέλ Πικολί, Ζαν Σορέλ, Ζενεβιέβ Παζ. Γαλλία. 1967. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ωραία της Ημέρας

Belle de Jour
5
  • Σινεφίλ
  • 1966
  • Διάρκεια: 96 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Η Σεβερίν, η όμορφη, αλλά ψυχρή ερωτικά σύζυγος ενός γιατρού, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο Ωραία της Ημέρας, όπου κι εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις των πελατών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.