Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη

2

Αληθινή ιστορία ενηλικίωσης αφηγημένη με ανάλαφρη νοσταλγία που τη γεμίζει ζεστασιά.

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη

Υποψήφιος για ξενόγλωσσο Όσκαρ με τον «Εξαιρετικό Κύριο Λαζάρ» του 2011, ο Καναδός Φιλίπ Φαλαρντό εξειδικεύεται σε απλές ανθρώπινες ιστορίες και καθημερινούς ήρωες. Από μετανάστες εκπαιδευτικούς («…Λαζάρ») και δευτεροκλασάτους μποξέρ («Chuck: Η Ιστορία του Πραγματικού Rocky Balboa») μέχρι δημόσιους υπαλλήλους («Ένα Γενναίο Ψέμα») οι οποίοι καλούνται να κάνουν τη διαφορά, υπερβαίνοντας την καθημερινή ρουτίνα τους και τα αρτηριοσκληρωτικά κοινωνικά πρωτόκολλα. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Τζοάνα Ράκοφ, η οποία το 1996 προσελήφθη ως γραμματέας σε ένα νεοϋορκέζικο «λογοτεχνικό πρακτορείο», που αντιπροσώπευε τον διάσημο, εντελώς απόμακρο από τα φώτα της δημοσιότητας Τζέι Ντι Σάλιντζερ. Η ιδιότυπη σχέση της με το συγγραφέα του «Φύλακα στη σίκαλη» θα της αλλάξει τη ζωή, εμπειρία την οποία θα καταγράψει το 2014 στο αυτοβιογραφικό «My Salinger Υear».

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη - εικόνα 1

Η Μάργκαρετ Κουόλι, κόρη της Άντι ΜακΝτάουελ, υποδύεται με φρεσκάδα τη νεαρή φοιτήτρια που εγκαταλείπει την Καλιφόρνια για τη νεοϋορκέζικη υπόσχεση μιας λογοτεχνικής καριέρας και καταλήγει προσωπική γραμματέας μιας σνομπ, παλαιάς κοπής ατζέντισσας, της αριστοκρατικής Σιγκούρνι Γουίβερ. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα μπει με απρόοπτο τρόπο ο sui generis Σάλιντζερ, ο οποίος θα ανοίξει άθελά του την πόρτα της ενηλικίωσης στη χαριτωμένα αφελή (και αρκετά… Αμελί) Τζοάνα. Η διαδρομή της ως τη χειραφέτηση είναι τυλιγμένη με μια ανάλαφρη νοσταλγία κι ένα χαλαρό χιούμορ που τη γεμίζουν ζεστασιά. Εξωραΐζουν όμως υπερβολικά τις αιχμές της, περιορίζοντάς τη στα στενά πλαίσια μιας διασκεδαστικά ανώδυνης κομεντί. Όλα εδώ μοιάζουν χαριτωμένα και γραφικά, ακόμα και η απότομη δραματική στροφή που προσπαθεί να προσγειώσει τους χαρακτήρες στη «σκληρή» πραγματικότητα, η οποία απέχει φυσικά έτη φωτός από την καθημερινότητα της Νέας Υόρκης και των λογοτεχνικών κύκλων της.

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό. Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Κουόλι, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ντάγκλας Μπουθ, Κολμ Φιόρ. Καναδάς. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη

My Salinger Year
2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Φιλίπ Φαλαρντό

Μια φοιτήτρια προσλαμβάνεται ως γραμματέας σε ένα σνομπ νεοϋορκέζικο «λογοτεχνικό πρακτορείο», το οποίο αντιπροσωπεύει τον διάσημο Τζέι Ντι Σάλιντζερ. Η ιδιότυπη σχέση της με το συγγραφέα του «Φύλακα στη σίκαλη» θα της αλλάξει τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.