Vivarium

2

Ενδιαφέρον στήσιμο, απειλητικά ψυχρή ατμόσφαιρα, αλλά τίποτα παραπάνω από μια ιδέα για επεισόδιο του «The twilight zone» υπερβολικά διογκωμένη, η οποία καταλήγει σε ένα αμήχανο, «πεζό» φινάλε.

Vivarium

Στη μικρού μήκους «Foxes» του 2011 ένα αντρόγυνο βρίσκεται αποκλεισμένο σε ένα συγκρότημα ομοιόμορφων μοντέρνων κατοικιών. Περιτριγυρισμένο μόνον από αλεπούδες και σιωπηλή φύση, δεν θα αργήσει να παρασυρθεί σ’ έναν εφιάλτη ο οποίος δεν διαφέρει πολύ απ’ αυτόν του Τομ και της Τζέμα. Ενός ανύπαντρου νεαρού ζευγαριού που ψάχνει να αγοράσει σπίτι και ακολουθεί έναν μυστηριώδη μεσίτη σε ένα παράξενο, άδειο προάστιο. Με κάποιον ανεξήγητο τρόπο παγιδεύεται εκεί, καθώς κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης από τη μεζονέτα τους (με το νούμερο 9) αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Κάποια στιγμή, στο κιβώτιο με το οποίο τους παραδίδονται τακτικά τρόφιμα από αόρατο αποστολέα, ανακαλύπτουν ένα νεογέννητο και ένα σημείωμα: «Αναθρέψτε το παιδί και θα απελευθερωθείτε».

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Λόρκαν Φίνεγκαν και ο συμπατριώτης του συν-σεναριογράφος Γκάρετ Σάνλεϊ επιστρέφουν στην ιδέα του «Foxes», του δραματικού θρίλερ και του οικογενειακού εγκλεισμού. Ελάχιστα γνωρίζουμε για το ζευγάρι που σκέφτεται το μέλλον της σχέσης του σε ένα ιδιόκτητο σπίτι· ψυχή ζώσα –μόνον ένα παιδί-«ρομπότ» το οποίο μεγαλώνει με υπερβολική ταχύτητα– δεν υπάρχει γύρω τους, πράγματα εξαφανίζονται, εμφανίζονται και αντικαθίστανται (η μεζονέτα που πυρπολείται συθέμελα) με μαγικό τρόπο. Είμαστε μπροστά σε μια ξεκάθαρη αλληγορία μυστηρίου για τον αστικό αποκλεισμό και τη μονότονη αλλοτρίωση της μικροαστικής καθημερινότητας, η οποία χτίζεται με ενδιαφέροντα οπτικά τρόπο.

Vivarium - εικόνα 1

Η απειλητικά ψυχρή ατμόσφαιρα μοιάζει βγαλμένη από πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ και ταινία του Ρόι Άντερσον, αλλά η αρχική σεναριακή ιδέα δεν αναπτύσσεται περισσότερο απ’ όσο σε ένα επεισόδιο του «The twilight zone». Υπερβολικά διογκωμένη, δεν διαθέτει εμπνεύσεις οι οποίες θα πλούτιζαν την πλοκή, θα έκαναν ενδιαφέρον το παιχνίδι πραγματικότητας - φαντασίας ή θα βάθαιναν την ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων. Μένει προσκολλημένη στη σουρεαλιστική απειλή του αναπόδραστου μικρόκοσμου (vivarium) και συντηρεί ένα στοιχειώδες σασπένς χάρη στην αφηγηματική δεξιοτεχνία του Φίνεγκαν και τις αφοσιωμένες πρωταγωνιστικές ερμηνείες, μέχρι να καταλήξει σε ένα αμήχανο, πεζό φινάλε το οποίο περισσότερο βραχυκυκλώνει, παρά ολοκληρώνει εύστοχα την όλη παραβολή.

Ιρλανδία, Βέλγιο, Δανία. 2019. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Vivarium

2
  • Θρίλερ
  • 2019
  • Διάρκεια: 97 '
  • Λόρκαν Φίνεγκαν

Ένα νεαρό ζευγάρι που ψάχνει να αγοράσει σπίτι ακολουθεί έναν μυστηριώδη μεσίτη και παγιδεύεται σε ένα παράξενο, άδειο προάστιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.