Tenet

2

Ο Κρίστοφερ Νόλαν σερβίρει ξαναζεσταμένη τη συνταγή του «Inception» σαν μια sci-fi κατασκοπική περιπέτεια με σασπένς, εντυπωσιακές σκηνές δράσης και διαδοχικές σεναριακές ανατροπές.

Tenet

Ακόμα κι όσοι μένουν ασυγκίνητοι απέναντι στο θεαματικότατο, μα εγκεφαλικό κινηματογραφικό σύμπαν του Κρίστοφερ Νόλαν οφείλουν να παραδεχτούν πως ο Βρετανός δημιουργός των «Memento», «Inception», «Δουνκέρκη» και αναγεννητής του μύθου του «Μπάτμαν» είναι από τους ευφυέστερους σύγχρονους σεναριογράφους «μεγάλης κλίμακας». Το ανθρώπινο άγγιγμά του είναι όμως πάντα ψυχρό κι αποστασιοποιημένο, η εμμονή του να αποδεικνύεται κάθε φορά εξυπνότερος από το θεατή τον παρασύρει σε αυτάρεσκα λαβυρινθώδεις πλοκές («The Prestige»), ενώ οι πολιτικοκοινωνικές του αλληγορίες είναι συχνά ρηχές και συγκεχυμένες («Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει»).

Το «Tenet» δεν μπορεί να απαλλαγεί απ’ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, έχοντας επιπλέον έντονη την αίσθηση του déjà vu: ένας (ανώνυμος μέχρι τέλους) πράκτορας της CIA αναλαμβάνει ανεπίσημα και με άκρα μυστικότητα μια μυστηριώδη αποστολή. Μετά την ανεύρεση μιας σειράς αντικειμένων τα οποία μπορεί να ταξιδεύουν αντίθετα στο χρόνο, όπως μια σφαίρα που «επιστρέφει» στην κάννη του όπλου που μόλις εκπυρσοκρότησε, οι μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται πως μια εφεύρεση από το μέλλον απειλεί ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη. Έχοντας μόνο ως στοιχείο τη λέξη Tenet, ο ήρωάς μας ξεκινά μια αναζήτηση στα τυφλά ανά την υφήλιο σε συνεργασία με έναν ακόμα πράκτορα, η οποία θα τον οδηγήσει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη, διεθνή έμπορο όπλων.

Tenet - εικόνα 1

Όλα θυμίζουν το «Inception», με τους καλούς και τους κακούς να πηγαινοέρχονται αντί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, μπροστά και πίσω στο χρόνο. Η δικαιολογία είναι όμως εδώ εντελώς προσχηματική, βασισμένη σε ψευδοεπιστημονικά τρικ και τσιτάτα, για τα οποία ο Νόλαν δηλώνει –πονηρά όσο και ευθαρσώς– μέσω μιας επιστήμονος που προσπαθώντας να εξηγεί το τι συμβαίνει, καταλήγει: «μην προσπαθήσεις να καταλάβεις». Μετά από πολλαπλές θεάσεις της ταινίας, τα nerds του διαδικτύου μπορεί βέβαια να βγάλουν άκρη μέσα από το ιλιγγιώδες χωροχρονικό μπέρδεμα το οποίο ακολουθεί, εντοπίζοντας τα αμέτρητα σεναριακά trivia-οδηγούς που εξαφανίζονται κάτω από τον φρενήρη αφηγηματικό ρυθμό, τις απανωτές ανατροπές και τα ατέλειωτα πηγαινέλα.

Ως περιπετειώδης κινηματογραφική κατασκευή το «Tenet» είναι αναμφίβολα χορταστικό και κατά στιγμές θεαματικότατο. Αλλά η οπτική και σεναριακή πρωτοτυπία του «Inception» στέκεται μίλια μακριά, το βασικό concept του έχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον (η σχέση ονείρου και ψευδαίσθησης/εξαπάτησης), ενώ ακόμα και η «φυτεμένη» ερωτική ιστορία του είναι πειστικότερη μπροστά στη σχέση του γραφικά σαδιστή Αντρέι Σάτορ με την παγιδευμένη μαζί του, ως αφοσιωμένη, μητέρα-σύζυγό του. Μια σχέση που πάνω της στηρίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά όπως κι όλες οι υπόλοιπες ιδέες της πλοκής χρησιμεύουν απλώς ως διηγηματικά πατήματα στον «ταχυδακτυλουργό» Νόλαν για μια φαντασμαγορική, μα ανούσια, σοβαροφανή σινε-σπαζοκεφαλιά από την οποία δεν λείπουν οι φιλοσοφικοί αφορισμοί και η οικολογική παραβολή.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 150΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Tenet

2
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 150 '
  • Κρίστοφερ Νόλαν

Ένας πράκτορας της CIA αναλαμβάνει μια άκρως μυστική αποστολή για να σώσει τον κόσμο από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνωρίζει όμως μόνον ότι η απειλή έχει να κάνει με τη λέξη Tenet και την «αντιστροφή του χρόνου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.