Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

2

Ένα άνισο, τηλεγραφικής λογικής φιλμ που αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στο μέγεθος και τον ασύγκριτο αντίκτυπο της δουλειάς μιας πρωτοπόρου επιστήμονος.

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

Είναι εντυπωσιακό πώς μια σκηνοθέτιδα με αποδεδειγμένο ταλέντο και ξεχωριστή φαντασία όπως η Μαριάν Σατραπί («Persepolis», «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα») παραδίδει μια τόσο άνοστη ταινία για τη ζωή και το έργο μιας πρωτοπόρου όπως η Μαρί Κιουρί. Η κορυφαία επιστήμονας, που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ για τις ανακαλύψεις της, χρειάστηκε να δώσει συνεχείς μάχες για να αναγνωριστούν οι ιδέες της, αφού όλα τα εργαστήρια και τα πανεπιστήμια την απέκλειαν λόγω του φύλου της.

Η ευφυΐα, το πείσμα και η αταλάντευτη αυτοπεποίθηση της Κιουρί όμως διαφαίνονται ελάχιστα στην ταινία, κι αυτό χάρη στην Ρόζαμουντ Πάικ. Διότι κατά τ’ άλλα παρακολουθούμε μια τηλεγραφικής λογικής βιογραφία, η οποία δεν γνωρίζει πού να βάλει τελεία, θέλοντας να περάσει στα γρήγορα όλους τους σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της Κιουρί, αλλά και να τονίσει τη γιγάντια προσφορά της στην ανθρωπότητα. Σε αυτήν τη λογική, η αφήγηση της Σατραπί καταντά ενοχλητικά επεξηγηματική, χάνει τη συγκέντρωσή της και μαζί τις δραματικές κορυφώσεις, οι οποίες περνούν απαρατήρητες.

Αγγλία, Ουγγαρία, Κίνα. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

Radioactive
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Μαρζάν Σατραπί

Η ζωή της νομπελίστριας φυσικού και χημικού από τα πρώτα πειράματά της μέχρι τις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο όπως τον ξέραμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.