Καπόνε

2

Η λιγοστή σκηνοθετική φαντασία, το βεβιασμένο τέμπο και οι ελλιπείς αφηγηματικές ιδέες προδίδουν την απουσία στόχευσης στην πλοκή και τη μονοδιάστατη κινηματογραφική προσέγγιση στο μύθο ενός περιβόητου μαφιόζου.

Καπόνε

Μια φορά στο τόσο θα έρθει μια φιλόδοξη παραγωγή η οποία στη θεωρία έχει όλα τα φόντα να είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά στην πράξη αποτυγχάνει με κρότο, όπως συμβαίνει με αυτή τη σινε-βιογραφία του Τζος Τρανκ («Fantastic Four»). Παρότι η ταινία που αφορά τον διαβόητο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε ξεχωρίζει εξαρχής διότι επικεντρώνεται στον τελευταίο άδοξο χρόνο της ζωής του, ενώ επιπλέον απολαμβάνει την πρωταγωνιστική παρουσία του... γκανγκστερικά έμπειρου Τομ Χάρντι («Δίδυμοι Θρύλοι», «Peaky Blinders»), το «Καπόνε» επιδεικνύει λιγοστή σκηνοθετική φαντασία και ακόμα λιγότερη κινηματογραφική ουσία.

Καπόνε - εικόνα 1

Ο Χάρντι ενσαρκώνει το μαφιόζο στην περίοδο της πτώσης του, όταν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καταπονημένος από την άνοια που του προκάλεσε η χρόνια σύφιλη. Το σενάριο του Τρανκ είναι διάτρητο, καθώς στερείται τόσο από σαφή στόχευση όσο και συνοχή, αφού ούτε στο χαρακτήρα του Καπόνε διεισδύει ούτε διακυβεύεται κάτι ιδιαίτερα ώστε να εξελιχθεί η πλοκή. Ταυτόχρονα, η επιλογή του να θολώσει τα όρια πραγματικότητας-παραισθήσεων επιδρά εις βάρος της αφήγησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί μια σύγχυση ως προς το τι για παράδειγμα είναι φλασμπάκ και τι προϊόν της διανοητικής φθοράς του Καπόνε. Παράλληλα, επενδύεται υπερβολικός χρόνος στη δημιουργία μιας κάποιας ατμόσφαιρας, ώστε ο Χάρντι να έχει τον απαραίτητο χώρο να σολάρει ερμηνευτικά. Βέβαια, ο ηθοποιός, υιοθετώντας την τεχνική της Μεθόδου, παραδίδει μια ερμηνεία που τον αδικεί κατάφωρα. Υπάρχουν μάλιστα στιγμές όπου ο υποκριτικός ζήλος του φλερτάρει με την παρωδία, αδυνατώντας να προσδώσει ένα παραπάνω ενδιαφέρον σε μια μετέωρη και ψυχογραφικά μονοδιάστατη βιογραφία.

Καναδάς, ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπόνε

Capone
2
  • Γκανγκστερική
  • 2020
  • Διάρκεια: 103 '
  • Τζος Τρανκ

Σε κατ’ οίκον περιορισμό και καταπονημένος από την άνοια που του προκάλεσε η χρόνια σύφιλη, ο άλλοτε πανίσχυρος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε έρχεται αντιμέτωπος με το προδιαγεγραμμένο τέλος του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.