Inception

3,5

Θεαματικό, γεμάτο εκπλήξεις και μοντέρνες κινηματογραφικές ιδέες, το ονειρικό ταξίδι του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπερνά τα προβλήματα της σεναριακής του εσωστρέφειας, βγάζοντας το θεατή εκστατικό από τον αφηγηματικό του λαβύρινθο.

Inception

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κλείνει το μάτι στους αδελφούς Γουατσόφσκι, καθώς παρακολουθεί τις περιπέτειες του Ντομ Κομπ, ασυναγώνιστου βιομηχανικού κατασκόπου και διεθνούς φυγάδα, ο οποίος μπορεί να εισβάλλει στα όνειρα των ανθρώπων και να τους αποσπά πολύτιμα μυστικά. Δέχεται μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, στην οποία θα πρέπει να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο κάποιου, θέλοντας έτσι να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με το παρελθόν του. Από όνειρο σε όνειρο και από τη μια παραίσθηση στην άλλη, ο Βρετανός δημιουργός του «Memento» βυθίζει πρωταγωνιστές και θεατές σε μια συναρπαστική εσωτερική κατάδυση, ανακατεύοντας με ταχυδακτυλουργική μαεστρία τα κινηματογραφικά είδη: Θρίλερ, επιστημονική φαντασία, κατασκοπική περιπέτεια, ταινία καταστροφής, φιλμ νουάρ, αλλά και Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Τζέιμς Μποντ, Νίκολας Ρεγκ, Φίλιπ Ντικ, Μάικλ Μαν…

Inception - εικόνα 1

Η βιντεογκέιμ αισθητική περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα: η αφήγηση είναι αναστρέψιμη, τα επίπεδα δράσης πολλαπλά και οι ταχύτητές τους διαφορετικές, η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το πρωτοποριακής σύλληψης σάουντρακ του Χανς Ζίμερ επιτείνει την αίσθηση του hitech υπαρξιακού εφιάλτη. Με έναν τρόπο που προκαλεί ίλιγγο, το ανθρώπινο υποσυνείδητο αναδεικνύεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, το όνειρο και το σινεμά (η γέννηση εικόνων «από το μηδέν») ταυτίζονται με μαγικό τρόπο.

Περισσότερο βαρυφορτωμένο ‒καθώς οι συμβολισμοί περισσεύουν και πολλές υποπλοκές κολυμπάνε μέχρι τέλους στα ρηχά‒ παρά μπερδεμένο ή αποπροσανατολιστικό, το «Inception» είναι ένας μοντέρνος θρίαμβος του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον τον κόσμο που μας περιβάλλει· μέσα από την αντανάκλασή του. Το τελευταίο και ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία πλάνο υπογραμμίζει ακριβώς αυτό: τον 21ο αιώνα η μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια εξελίσσεται «μέσα μας», καθώς εμείς απλώς την παρακολουθούμε με μάτια… ερμητικά ανοιχτά.

ΗΠΑ 2010. Διάρκεια: 148΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Inception

3,5
  • Θρίλερ
  • 2010
  • Διάρκεια: 148 '
  • Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Ντομ Κομπ, ασυναγώνιστος βιομηχανικός κατάσκοπος και διεθνής φυγάς, μπορεί να εισβάλλει στα όνειρα των ανθρώπων και να τους αποσπά πολύτιμα μυστικά. Δέχεται μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, στην οποία θα πρέπει να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο κάποιου, θέλοντας έτσι να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με το παρελθόν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.