Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών

2,5

Πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο με ένα θρίλερ τρόμου που αντιμετωπίζει το είδος σοβαρότερα από απλή άσκηση ύφους. Διάθεση για δραματική εμβάθυνση, επιδέξιος χειρισμός του σοκ κι ένα φινάλε διφορούμενης ειρωνείας που θα διχάσει.

Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών

Στα χνάρια του πολυπράγμονα μεγάλου του αδελφού Τζέιμς, ο ηθοποιός Ντέιβ Φράνκο («Η Συμμορία των Μάγων», «The Disaster Artist») κάνει κι αυτός το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του, επιλέγοντας έναν απομονωμένο χώρο, ένα μικρό επιτελείο πρωταγωνιστών και την πλοκή ενός θρίλερ τρόμου, ιδανικό κινηματογραφικό είδος για άσκηση αφηγηματικού ύφους.

Το ενδιαφέρον του «Σαββατοκύριακου…» έγκειται στο ότι αν και τριγυρίζει σε γνώριμα μονοπάτια, δοκιμάζει να δημιουργήσει εξαρχής δραματική ένταση ανάμεσα στους χαρακτήρες του, δύο ζευγάρια τα οποία νοικιάζουν μια πολυτελή βίλα δίπλα στον ωκεανό για ένα Σαββατοκύριακο. Κι ενώ καλά κρυμμένα μυστικά αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια ηλεκτρίζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, η παρέα αρχίζει να υποψιάζεται πως κάποιος μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις της.

Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών - εικόνα 1

Ο Φράνκο κλιμακώνει τους τόνους αργά και με «παλιομοδίτικη» υπομονή, η οποία αφήνει την απειλή να επικρέμαται, χωρίς να καταφεύγει σε jump scares που θα συντηρούσαν μια τεχνητή ένταση. Οι τέσσερις ήρωές του περιγράφονται σχηματικά, αλλά η διάδρασή τους κρατάει ζωντανό ένα στοιχειώδες δραματικό ενδιαφέρον (πάνω σε οικογενειακές και ερωτικές αντιζηλίες), το οποίο κορυφώνεται ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία ο τρόμος παίρνει σάρκα και οστά κι ένα βίαιο φινάλε οδηγείται στο σοκαριστικό κρεσέντο του. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να στήσεις το τελικό ξεκαθάρισμα και ο Φράνκο δεν πρωτοτυπεί, είναι όμως άμεσος, λακωνικός κι αποτελεσματικός. Από την άλλη, τα τελευταία του πλάνα, γεμάτα διφορούμενη ειρωνεία και ψυχρή απαισιοδοξία, αφήνουν μια μετέωρη αίσθηση. Αμήχανο κλείσιμο ή έμμεση αποκάλυψη αιτιών για όσα προηγήθηκαν – όχι πολύ μακριά από τη λογική των «Παράξενων Παιχνιδιών» και του τρόμου που ξεπηδά μέσα από την (απόκρυφη) αστική καθημερινότητα;

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών

The Rental
2,5
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ντέιβ Φράνκο

Δύο ζευγάρια νοικιάζουν μια πολυτελή βίλα δίπλα στον ωκεανό για ένα Σαββατοκύριακο. Κι ενώ η μεταξύ τους ένταση ανεβαίνει, αρχίζουν να υποψιάζονται πως κάποιος μπορεί να τους παρακολουθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.