Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

4,5

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια ευφυέστατη, επώδυνα σαρκαστική μα τόσο διασκεδαστική σουρεαλιστική φάρσα-ακτινογραφία της απάθειας, της σοβαροφάνειας και της τυπολατρίας ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Σε μια εποχή κατά την οποία η γαστριμαργία έχει αναχθεί στο απόλυτο trend κοινωνικής επιβεβαίωσης και οι εκπομπές μαγειρικής σ’ ένα τηλεοπτικό τζακ ποτ διαρκείας, η τέχνη με την οποία ο Μπουνιουέλ βασανίζει μια ομάδα ευκατάστατων αστών που προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από διάφορα αλλόκοτα γεγονότα, είναι διπλά απολαυστική. Το παράλογο εισβάλλει στη ρουτίνα της καθημερινότητας με αφοπλιστική απλότητα που αιφνιδιάζει, μεταφέροντας πρωταγωνιστές και θεατές σ’ έναν οικείο μα απειλητικό, αναγνωρίσιμο αλλά ανεξέλεγκτο θαυμαστό καινούργιο(;) κόσμο.

Κοινωνικοί ρόλοι, πολιτικά ταμπού, θεσμικές αξίες… Τίποτα δεν μένει όρθιο μπροστά στον σαρκαστικό οίστρο του ιδιοφυούς Ισπανού, ο οποίος ακτινογραφεί με τον τόσο ανάλαφρο και τόσο πικρό τρόπο του την απάθεια, τη σοβαροφάνεια και την τυπολατρία ενός ολόκληρου τρόπου ζωής. Ενός modus vivendi με περίσσευμα στιλ και έλλειμμα απόλαυσης, παγιδευμένου σε έναν αδιέξοδο ορθολογισμό. Απέναντί του, η δύναμη της φαντασίας αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ακαταμάχητα απελευθερωτική, όπως και η ίδια η σουρεαλιστική αυτή φάρσα, η οποία χάρισε στον 72χρονο τότε δημιουργό της το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Γαλλία, Ισπανία. 1972. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Le Charme Discret De La Bourgeoisie
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1972
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Μια ομάδα ευκατάστατων αστών προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από μια σειρά αλλόκοτων, σουρεαλιστικών γεγονότων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.