Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

3

Μία εύστοχα «αυθάδης», θαρραλέα απέναντι στους χαρακτήρες της και κοινωνικά ευαίσθητη κωμωδία, βασισμένη σε πετυχημένο graphic novel.

Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

Οι περιπέτειες των «Vieux fourneux» (γαλλική έκφραση αντίστοιχη του «παλιές καραβάνες»), γραμμένες από τον Ουιλφρίντ Λουπανό και σχεδιασμένες από τον Πολ Κουιέ, μετρούν ήδη πέντε τόμους, εκδοτική επιτυχία που οφείλεται στους αντισυμβατικούς πρωταγωνιστές και στο θαρραλέο, εναλλακτικό χιούμορ τους. Διότι η στάση ζωής των Πιερό, Μιμίλ και Αντουάν, παιδικών φίλων που έχουν περάσει πλέον για τα καλά τα εβδομήντα, είναι ξεκαρδιστικά αντισυστημική και πεισματικά αντίθετη σε κάθε εξουσία. Οι Λουπανό και Κουιέ σαρκάζουν ηχηρά τη συμπεριφορά τους, μα αγαπούν παράφορα αυτούς τους απροσδόκητους αντιήρωες, οι οποίοι τοποθετούνται συχνά απέναντι σε δύσκολα πολιτικοκοινωνικά και ιστορικά προβλήματα, από την ανεργία και το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα έως τους Γάλλους συνεργάτες των ναζί και τον πόλεμο της Αλγερίας.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του υπερήλικου τρίο διασκευάζει τον πρώτο τόμο του graphic novel, δανειζόμενη στοιχεία και από τον τρίτο (η ιστορία της Μπερτ), με τον ίδιο τον Λουπανό να επιμελείται τη σεναριακή προσαρμογή. Σ’ αυτήν όλα ξεκινούν από την κηδεία της συζύγου του Αντουάν, αφορμή να ξαναβρεθούν μετά από καιρό οι τρεις παλιόφιλοι. Κι ενώ αναπολούν από κοινού τα περασμένα, ένα ξεχασμένο γράμμα αποκαλύπτει στον βαρέως πενθούντα μια ερωτική περιπέτεια της γυναίκας του πενήντα χρόνια πριν. Μαθαίνοντας πως ο εραστής της, εργοστασιάρχης για τον οποίο δούλευε το ζευγάρι, είναι ζωντανός και αποσυρμένος στη βίλα του στην Τοσκάνη, ο Αντουάν ξεκινά οπλισμένος για να πάρει εκδίκηση, σέρνοντας στο κατόπι του ένα ξεχαρβαλωμένο φορτηγάκι, την έγκυο εγγονή του και τους Πιερό και Μιμίλ.

Νέοι Είστε και Φαίνεσθε - εικόνα 1

Το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν σε μια απενοχοποιημένη κωμωδία, η οποία πηγαινοέρχεται στο χρόνο, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις με τρόπο νοσταλγικό. Η Γαλλία του χθες, της γερμανικής κατοχής και των πολιτικών εξεγέρσεων του ’60 είναι εξίσου σκληρή με αυτήν του σήμερα, των τραπεζών και των πολυεθνικών. Οι ήρωές μας έρχονται από μια ταραγμένη εποχή και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια άλλη αβέβαιη, υιοθετώντας ο καθένας τους και μια διαφορετική στάση. Ο ένας προσπαθεί να απωθήσει το παρελθόν, ο άλλος να φύγει μακριά του, ενώ ο τρίτος αγωνίζεται ακόμα να το διορθώσει, όλοι τους μικροί δον Κιχώτες απέναντι στις αδυσώπητες –είτε προσωπικές είτε κοινωνικές– αλλαγές των καιρών.

Το «Νέοι Είστε και Φαίνεσθε» τις σατιρίζει διασκεδαστικά, αυθάδικα και χωρίς πολιτικές ορθότητες. Το μοντέρνα παιχνιδιάρικο στιλ αφήγησης του τηλεοπτικού σεναριογράφου και για πρώτη φορά σκηνοθετικά υπεύθυνου Κριστόφ Ντιτιρόν κρατάει ζωντανό το ανορθόδοξο ύφος του κόμικς και, χωρίς να αποφεύγει εντελώς τα φαρσικά δέλεαρ, ποντάρει στην «επαναστατική» γοητεία των τριών ηρώων του. Ένα κινηματογραφικό στοίχημα απολύτως κερδισμένο.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER.

Περισσότερες πληροφορίες

Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

Les Vieux Fourneaux / Dirty Old Tricks
3
  • Κωμωδία
  • 2018
  • Διάρκεια: 89 '
  • Κριστόφ Ντιτιρόν

Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν είναι τρεις παιδικοί φίλοι που έχουν πλέον περάσει τα εβδομήντα. Όταν στην κηδεία της γυναίκας του τελευταίου, μια παλιά απιστία αποκαλύπτεται, εκείνος παίρνει την καραμπίνα του και ξεκινά για την Τοσκάνη. Οι δύο φίλοι και η έγκυος εγγονή του τον ακολουθούν, για να τον εμποδίσουν να διαπράξει ένα έγκλημα πάθους με καθυστέρηση… μισού αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.