Η Δίκη

4

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Φραντς Κάφκα διασκευάζεται σαν ένας μπαρόκ κινηματογραφικός εφιάλτης που αποτυπώνει όλη την υπαρξιακή απόγνωσή του.

Η Δίκη

Το παράλογο της ύπαρξής μας ως κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ο Τσεχοεβραίος συγγραφέας Φραντς Κάφκα το αποτύπωσε στο χαρτί με τρόπο μοναδικό, και η «Δίκη» του δικαίως θεωρείται ένα από τα πλέον επιδραστικά μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, ανοιχτή σε πάμπολλες, πολυδιάστατες ερμηνείες. Στην ιστορία της όλα έτσι κι αλλιώς είναι λιτά, απογυμνωμένα στην καθαρή ουσία τους: Η κοινότοπη ζωή του τραπεζικού υπαλλήλου Γιόζεφ Κ. ανατρέπεται όταν δύο άγνωστοι άντρες έρχονται σπίτι του για να τον συλλάβουν χωρίς σαφή κατηγορία και να τον οδηγήσουν στον ανακριτή, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη.

Ο αδιέξοδος, καφκικός λαβύρινθος στον οποίο παγιδεύεται μετατρέπεται σε έναν μπαρόκ κινηματογραφικό εφιάλτη που αποτυπώνει όλη την υπαρξιακή απόγνωση του λογοτεχνήματος. Επιπλέον, ο Γουέλς τού προσθέτει κοινωνικοπολιτικές και ψυχαναλυτικές διαστάσεις (οι γκάνγκστερ, οι σέξι γυναικείες παρουσίες), υποβαθμίζοντας τον μεταφυσικό χαρακτήρα του, αν και η εξπρεσιονιστική σκηνοθεσία του είναι μια αφηγηματική επιλογή εντελώς αντίθετη προς το ρεαλιστικό, «ξερό» και σαφές διηγηματικό ύφος του Κάφκα.

Α/Μ. Γαλλία, Ιταλία. 1962. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Δίκη

Le Procès / The Trial
4
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 118 '
  • Όρσον Γουέλς

Η κοινότοπη ζωή ενός τραπεζικού υπαλλήλου ανατρέπεται όταν δύο άγνωστοι άντρες έρχονται σπίτι του για να τον συλλάβουν χωρίς σαφή κατηγορία και να τον οδηγήσουν στον ανακριτή, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμιά παράνομη πράξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.