Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του «Αόρατου Ανθρώπου» επιλέγουμε τις κορυφαίες στιγμές που η φαντασία του φουτουριστή συγγραφέα συνεπήρε τη μεγάλη οθόνη.

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του «Αόρατου Ανθρώπου» επιλέγουμε τις κορυφαίες στιγμές που η φαντασία του φουτουριστή συγγραφέα συνεπήρε τη μεγάλη οθόνη.

«Island of Lost Souls» (1932)

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς - εικόνα 1

Η πρώτη ομιλούσα διασκευή του βιβλίου «Το νησί του Δρος Μορό» απέκτησε cult διαστάσεις εξαιτίας τόσο της δημόσια εκφρασμένης απέχθειας του συγγραφέα απέναντι στην ταινία όσο και των αληθοφανών σκηνών εκμετάλλευσης των ζώων σε αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία απέτυχε τρεις φορές να πάρει άδεια κυκλοφορίας, μέχρι να τα καταφέρει το... 1958.

«Invisible Man» (1933)

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς - εικόνα 2

Ο σκηνοθέτης του «Φρανκενστάιν» Τζέιμς Γουέιλ ανέλαβε την περίφημη διασκευή για λογαριασμό της Universal. Η απεικόνιση του κεντρικού ήρωα Δρα Τζακ Γκρίφιν (Κλοντ Ρέινς), καλυμμένου με επιδέσμους και με τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά, καθώς και η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία χάρισαν διαχρονικότητα κι επιτυχία στην ταινία, παρότι ο Γουέλς δεν την ενέκρινε εξολοκλήρου.

«Things to Come» (1936)

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς - εικόνα 3

Εδώ ο λογοτέχνης ανέλαβε ο ίδιος τη σεναριακή διασκευή της ταινίας του Γουίλιαμ Κάμερον Μένζις, που οραματίζεται τον κόσμο το 2036. Παρότι ανακριβής στις προβλέψεις της, τη συμβουλεύτηκε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ για την «Οδύσσεια του Διαστήματος».

«Time Machine» (1960)

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς - εικόνα 4

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε την εκδοχή του Σάιμον Γουέλς (2002), μεγάλη ένοχη απόλαυση του γράφοντος, όμως η ομότιτλη του Τζορτζ Παλ κερδίζει με διαφορά σε ποιότητα. Στη βραβευμένη με Όσκαρ ειδικών εφέ ταινία, χρησιμοποιούνται ριζοσπαστικές για την εποχή τεχνικές stop motion, οι οποίες έκαναν το ταξίδι στο χρόνο (κινηματογραφική) πραγματικότητα.

«War of the Worlds» (2005)

Οι 5 καλύτερες σινε-μεταφορές του Χ.Τζ. Γουέλς - εικόνα 5

Μία από τις διασημότερες ιστορίες του Γουέλς εκμοντερνίζεται από τον σπουδαίο Στίβεν Σπίλμπεργκ με όρους μπλοκμπάστερ, έχοντας τον Τομ Κρουζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια ταινία που μένει πιστή στο πνεύμα του πρωτοτύπου και λειτουργεί ιδανικά ως δυστοπικό sci-fi αλλά και περιπετειώδες θρίλερ, σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς για το εμπορικό σινεμά των ’00s.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αόρατος Άνθρωπος

The Invisible Man
2
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 124 '
  • Λι Γουάνελ

Η Σεσίλια είναι μια κακοποιημένη γυναίκα, παγιδευμένη σε μια βάναυση σχέση από την οποία καταφέρνει να δραπετεύσει. Καταφεύγει στο σπίτι ενός γνωστού της αστυνομικού και λίγο αργότερα μαθαίνει πως ο βάναυσος εραστή της έχει αυτοκτονήσει. Αλλά εκείνος, πρωτοπόρος επιστήμονας στην οπτική, της επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.