Οι Μητέρες μας

3

Χρυσή Κάμερα στις Κάνες για μια στρατευμένη στα μηνύματά της, αλλά κινηματογραφικά τίμια προσπάθεια αφύπνισης της ιστορικής συνείδησης μιας χώρας.

Οι Μητέρες μας

Ο μοντέρ («Ηφαίστειο» του Χάιρο Μπουσταμάντε) και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Σεζάρ Ντίαζ έχει το μάτι για εκείνες τις οπτικές συνθέσεις που, χωρίς να εντυπωσιάζουν τον θεατή, δημιουργούν μια ιδιαίτερη συναισθηματική ατμόσφαιρα. Ένας ανθρώπινος σκελετός «συναρμολογείται» στο νεκροτομείο, μάνα και γιος αγκαλιάζονται στο διάδρομο ενός νοσοκομείου, ένα αυτοκίνητο διασχίζει αργά έναν ορεινό χωματόδρομο, μια γυναίκα αφηγείται αποτρόπαιες πράξεις με σταθερή φωνή και ψύχραιμο βλέμμα…

Βρισκόμαστε στη Γουατεμάλα του 2018, όπου ο νεαρός ανθρωπολόγος Ερνέστο δουλεύει ως ιατροδικαστής που ταυτοποιεί τις σορούς ανθρώπων οι οποίοι μέχρι τότε θεωρούνταν αγνοούμενοι. Κι ενώ η χώρα συγκλονίζεται από τη δίκη των αξιωματικών που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, μια γυναίκα από την επαρχία τον επισκέπτεται με άλλη μία ιστορία βασανιστηρίων κι εν ψυχρώ εκτελέσεων. Η ιστορία της όμως προσφέρει στον Ερνέστο πληροφορίες που θα τον οδηγήσουν στα χνάρια του αντάρτη πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. Ή μήπως όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι, όπως του επισημαίνει η μητέρα του, η οποία είναι φειδωλή στις λεπτομέρειες της σχέσης της με τον νεκρό σύζυγό της;

Οι Μητέρες μας - εικόνα 1

Λιτό σινεμά, που επικεντρώνεται στους ανθρώπους και στην αδυναμία τους να χειριστούν το επώδυνο παρελθόν τους, με τον Σέζαρ Ντίαζ να επιλέγει τον απλούστερο και τιμιότερο τρόπο για να σχολιάσει την προσπάθεια αφύπνισης της ιστορικής συνείδησης της χώρας του. Τοποθετεί τους χαρακτήρες του μπροστά σε προβλέψιμα διλήμματα και τους οδηγεί σε ένα ευκολοδιάβατο μονοπάτι συνειδητοποίησης, σερβίροντας στον θεατή σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα. Η σκηνοθετική προσέγγισή του όμως είναι διακριτικά περίτεχνη (Χρυσή Κάμερα στις Κάνες) και η ματιά του καθαρτικά τρυφερή, ενώ το εξομολογητικό φινάλε δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

Γουατεμάλα, Βέλγιο. 2019. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Μητέρες μας

Nuestras Madres
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 78 '
  • Σεζάρ Ντίαζ

Στην Γουατεμάλα του 2018 ο νεαρός Ερνέστο δουλεύει ως ιατροδικαστής, ταυτοποιώντας σωρούς με ανθρώπους που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν αγνοούμενοι. Κι ενώ η χώρα συγκλονίζεται από τη δίκη των στρατιωτικών που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εμφυλίου, μια πληροφορία θα οδηγήσει τον Ερνέστο στα χνάρια του αντάρτη πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.