Οι Σφυριχτές

3

Άτυπο σίκουελ του «Αστυνομία, Ταυτότητα», στο οποίο το ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου ρεαλισμού και οι κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ συνδυάζονται πρωτότυπα σε μια sui generis, «ανισόρροπη» χιουμοριστική αστυνομική περιπέτεια.

Οι Σφυριχτές

Ο Κρίστι είναι ένας Ρουμάνος αστυνομικός, τον οποίο πρωτοσυναντήσαμε στην εμβληματική ταινία του Κορνέλιου Πορουμπόιου «Αστυνομία, Ταυτότητα» (2009), ένα βαθιά πολιτικό σινε-δοκίμιο πάνω στην εξουσία και τη γλώσσα. Ύστερα από μία δεκαετία ο σκηνοθέτης μας τον ξανασυστήνει, υπό τους ήχους του «Passenger» του Ίγκι Ποπ, στο πλοίο προς το Λα Γκομέρα των ισπανικών Κανάριων Νήσων.

Ο Κρίστι έχει φτάσει εκεί με μια ιδιότυπη κι ελάχιστα… νόμιμη αποστολή. Θα εκπαιδευτεί για να μάθει el silbo, την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων που χρησιμοποιούν εδώ και γενιές κάποιοι κάτοικοι του νησιού για να επικοινωνούν από απόσταση. Όταν πια μπορεί να σφυρίζει συνθηματικά, μεταφέροντας «αόρατα» για την αστυνομία μηνύματα, θα συμμετάσχει στην απόπειρα απελευθέρωσης από τη φυλακή ενός γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι και είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Οι Σφυριχτές - εικόνα 1

Αυτή η παράξενη σεναριακή ιδέα, εμπνευσμένη από μια εξίσου παράξενη κι ευρέως άγνωστη πραγματικότητα, κάνει τους «Σφυριχτές» να ηχούν μια –σχεδόν σουρεαλιστική– νότα υψηλότερα από μια straight αστυνομική περιπέτεια. Το γενναίο στοίχημα του Πορουμπόιου είναι να μείνει πιστός αφενός στους αφηγηματικούς κανόνες της τελευταίας και αφετέρου στο ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου κοινωνικού ρεαλισμού. Έτσι διπρόσωποι χαρακτήρες, μοιραίες γυναίκες και καλοστημένες πλεκτάνες στήνουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι αλλά και στις απολαυστικές κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ.

Το κυνικό χιούμορ και οι αποστασιοποιητικές πινελιές (η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια με ξεχωριστό κεντρικό χαρακτήρα και διαφορετική χρωματική παλέτα) ενισχύουν την ειρωνικά λοξή προσέγγιση, χωρίς όμως όλες οι έξυπνες ιδέες να δένουν πάντα σφιχτά με την πλοκή. Κάπου κάτι περισσεύει, κάπου αλλού κάτι λείπει, το σύνολο όμως λειτουργεί ως κάτι ουσιαστικότερο (και πικρότερο) από μια sui generis χαριτωμενιά. Πίσω από τις διαδοχικές ανατροπές, η αίσθηση μιας συνολικής, βαθιάς –συστημικής και… οντολογικής– διαφθοράς πλημμυρίζει την οθόνη, όπως σε κάθε ρουμάνικο δράμα, όπως σε κάθε φιλμ νουάρ.

Ρουμανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Σφυριχτές

La Gomera / The Whistlers
3
  • Αστυνομική
  • 2019
  • Διάρκεια: 97 '
  • Κορνέλιου Πορουνμπόιου

Ο Κρίστι, ένας διεφθαρμένος Ρουμάνος αστυνομικός, ταξιδεύει στις Κανάριους Νήσους και μαθαίνει την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων για να ελευθερώσει από τη φυλακή έναν γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.