Στο Λαβύρινθο

1

Ο Ιταλός μετρ του crime novel και σκηνοθέτης του φιλμ «Κορίτσι στην Ομίχλη» διασκευάζει ακόμη ένα δικό του μυθιστόρημα, παγιδευμένος στο λαβύρινθο μιας ελάχιστα πειστικής, γεμάτης εκνευριστικά εκβιαστικές ανατροπές ιστορίας με κοινότοπα συμπεράσματα.

Στο Λαβύρινθο

Από το πρώτο μυθιστόρημά του («Ο υποβολέας») και το «Κορίτσι στην Ομίχλη», το οποίο ο ίδιος διασκεύασε και σκηνοθέτησε το 2017, έως την τελευταία ταινία του, ο Ντονάτο Καρίζι έλκεται από τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, όπως οι περισσότεροι συγγραφείς αστυνομικού μυστηρίου. Οι ευπώλητες ίντριγκες του Ιταλού περιστρέφονται γύρω από σαδιστικά εγκλήματα, εξαφανίσεις, απαγωγές και παιχνίδια γάτας και ποντικού, ανάμεσα σε θύτες και θύματα, με ψυχικά τραυματισμένους, προβληματικούς χαρακτήρες να αντιπαρατίθενται πάνω στις συχνά δυσδιάκριτες έννοιες του δίκαιου και του άδικου.

Έτσι, χωρίς να απομακρυνθούμε πολύ από το ύφος του «Κοριτσιού…», στον «Λαβύρινθο» μια νεαρή μαθήτρια πέφτει θύμα απαγωγής και ξυπνάει ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, ενώ δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Ένας ψυχολόγος προσπαθεί να τη βοηθήσει να ανακτήσει τη μνήμη της και την ίδια στιγμή ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος την αναζητούσε όταν πρωτοεξαφανίστηκε, αρχίζει τη δική του παράλληλη έρευνα.

Στο Λαβύρινθο - εικόνα 1

Ο Καρίζι, δυστυχώς, επαναλαμβάνει τον εαυτό του στον τρόπο με τον οποίο παραπλανεί με το ζόρι τον θεατή, κρατώντας για το φινάλε τον βαρύ σεναριακό άσο που τραβά απρόσμενα (;) από το μανίκι του (ακριβώς όπως στο «Κορίτσι…»). Το τρικ θα μπορούσε να δουλέψει αν στο προηγούμενο δίωρο είχαμε παρασυρθεί εντός μιας πειστικής, αγωνιώδους πλοκής, που εξελίσσεται σε δύο παράλληλες πίστες (η «ανάκριση» του profiler/ψυχολόγου και η έρευνα του ντετέκτιβ) και αποκαλύπτει κομμάτι κομμάτι το μυστικό του λαβυρίνθου, εκεί όπου ο απαγωγέας κρατούσε έγκλειστο το θύμα του. Αντ’ αυτού, εξυπνακίστικοι διάλογοι και σοβαροφανείς μονόλογοι, αδέξια τρικ κι εκνευριστικά εκβιαστικές ανατροπές μάς πετούν έξω από μια προκάτ ιστορία κοινότοπων συμπερασμάτων.

Ιταλία. 2019. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Λαβύρινθο

L'Uomo del Labirinto / Into the Labyrinth
1
  • Θρίλερ
  • 2019
  • Διάρκεια: 130 '
  • Ντονάτο Καρίζι

Μια μαθήτρια πέφτει θύμα απαγωγής και ξυπνάει ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, ενώ δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Ένας ψυχίατρος προσπαθεί να τη βοηθήσει να ανακτήσει τη μνήμη της, ενώ την ίδια στιγμή ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος την αναζητούσε όταν πρωτοεξαφανίστηκε, αρχίζει τη δική του παράλληλη έρευνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.