Ο Κύριος Τζόουνς

1,5

Αληθινή ιστορία, συγκροτημένη παραγωγή και αγιογραφημένος πρωταγωνιστής ενός μονοδιάστατου, διδακτικού δράματος.

Ο Κύριος Τζόουνς

Λάτρης των αληθινών ιστοριών και ειδικά όσων αφορούν το Ολοκαύτωμα και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο («Europa Europa», «Bittere Ernte»/«Angry Harvest», «Νικώντας το Σκοτάδι»), η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Πολωνή Ανιέσκα Χόλαντ έχει αναδειχτεί σε εξπέρ των ιστορικών ουμανιστικών δραμάτων και αγιογραφικών βιογραφιών («Υπόθεση Δολοφονίας») που τόσο γοητεύουν το Χόλιγουντ. Ο «Κύριος Τζόουνς» συνδυάζει και τα δυο αυτά κινηματογραφικά είδη, διηγούμενος τον αγώνα του Βρετανού ρεπόρτερ Γκάρεθ Τζόουνς να αποκαλύψει στην ανυποψίαστη Δύση την αλήθεια γύρω από τον μεγάλο ουκρανικό λιμό (Holodomor) του 1932-33.

Η Αμερικανίδα σεναριογράφος Αντρέα Τσαλούπα έχει ερευνήσει διεξοδικά τα σχετικά γεγονότα, τα οποία παραθέτει ακολουθώντας την τυπική γραμμική, τηλεοπτική συνταγή: έπειτα από μια συνέντευξη με τον Αδόλφο Χίτλερ η οποία θα τον κάνει διεθνώς γνωστό, ο 27χρονος δημοσιογράφος Γκάρεθ Τζόουνς φιλοδοξεί να «ανακρίνει» και τον Ιωσήφ Στάλιν, καταφέρνοντας να πάρει την πολυπόθητη βίζα για τη Μόσχα. Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και κανείς στον υπόλοιπο κόσμο δεν φαντάζεται τα εγκλήματα που πρόκειται να διαπραχθούν στο όνομα της επανάστασης, με πρώτο τον οργανωμένο, φονικό λιμό που εξόντωσε πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς και Καζάκους.

Ο Κύριος Τζόουνς - εικόνα 1

Με κίνδυνο της ζωής του, ο Τζόουνς θα γίνει μάρτυρας της μαζικής εξόντωσης και θα αγωνιστεί θαρραλέα για να την αποκαλύψει στη διεθνή κοινή γνώμη, με τη Χόλαντ να αγιογραφεί μονοδιάστατα την ηρωική σταυροφορία του. Φαντάζεται μάλιστα και τον Τζορτζ Όργουελ να εμπνέεται από αυτή για να γράψει τη «Φάρμα των ζώων», βάζοντας το συγκροτημένο ως παραγωγή, αλλά διδακτικό δράμα της να τρέχει από την αρχή μέχρι το τέλος σε μια ευθεία κινηματογραφική ράγα με προβλέψιμο προορισμό.

Πολωνία, Μ. Βρετανία. 2019. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Τζόουνς

Mr. Jones
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 141 '
  • Ανιέσκα Χόλαντ

Το 1933 ο Βρετανός δημοσιογράφος Γκάρεθ Τζόουνς ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση αναζητώντας τρόπο να πάρει συνέντευξη από τον Ιωσήφ Στάλιν. Αντ’ αυτού, θα γίνει μάρτυρας του μεγάλου ουκρανικού λιμού, ενός καλά κρυμμένου μυστικού από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.