Winona

3,5

Ιδιοσυγκρασιακά ρομαντικό και ορμητικά συγκινητικό φιλμ, που υιοθετεί μια ανεπιτήδευτη ποπ μελαγχολία και από τρυφερό χάδι μετατρέπεται σε σφίξιμο της καρδιάς.

Winona

Ο κινηματογραφικός κόσμος του The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη («Νήμα», «Ροζ»), είναι ένας κόσμος αυθύπαρκτος. Χωρίς ποτέ οι ταινίες του να μοιάζουν μεταξύ τους, ο 38χρονος δημιουργός έχει εφεύρει μια αταξινόμητη κινηματογραφική γλώσσα, η οποία κάθε φορά κατασκευάζει από την αρχή τον εαυτό της. Στο νοσταλγικό «Winona» η γραφή του εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο και οδηγεί στην πιο μεστή σκηνοθετικά κι έντονη συναισθηματικά ταινία του μέχρι σήμερα. Με τέσσερις καθηλωτικές ερμηνεύτριες σε πρώτο πλάνο και φόντο μια απομονωμένη παραλία, όπου αυτές περνούν χουζούρικα την ημέρα τους, γεννιέται μια χαμηλότονη ωδή στη χαμένη αθωότητα και την ξεγνοιασιά που θαμπώνει λίγο μετά την ενηλικίωση.

Η χαρά και η λύπη συνυπάρχουν αδιόρατα σε κάθε απαστράπτον πλάνο, με τις εικόνες να καψαλίζονται από τη ζωντάνια των ηρωίδων/φιλενάδων και την αξιοζήλευτη ανεμελιά που εκπέμπουν. Ο Βούλγαρης χρησιμοποιεί τα ασφυκτικά κάδρα, το διαρκές μεταξύ τους παιχνίδι εμποτισμένο στην αθώα φαντασία τους, για να μασκάρει τη θλίψη που μοιράζονται κι έχει ριζώσει στο υποσυνείδητό τους. Ανείπωτα συναισθήματα αποκτούν υπόσταση μέσα από τραγούδια που αιφνίδια εμφανίζονται στην αφήγηση, δίνοντας την αίσθηση ενός αυτοσχέδιου μιούζικαλ, ενώ ο τρόπος που αναπτύσσονται οι χαρακτήρες αποσυναρμολογεί ενδόμυχα τις όποιες άμυνες.

Winona - εικόνα 1

Διότι η ταινία προλαβαίνει να μη μετατραπεί σε ένα φετιχιστικά στιλιζαρισμένο τρικ, εγκλωβισμένο στις ποπ (αυτο)αναφορές του, όταν φανερώνεται ο λόγος που ένωσε τις φίλες στη συγκεκριμένη ακτή, αφήνοντας έτσι απροστάτευτο τον θεατή στην ορμή της συγκινητικής αποκάλυψης. Είναι η στιγμή που το «Winona» αλλάζει από τρυφερό χάδι σε σφίξιμο της καρδιάς, ολοκληρώνοντας το σχόλιό του πάνω στην έννοια της αναπόφευκτης ωρίμανσης, στη γλύκα της συντροφικότητας και την εθιστική θαλπωρή της οικειότητας.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Winona

3,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 87 '
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης

Μια παρέα κοριτσιών περνά μια μέρα στην παραλία, ενώ δύο μυστηρίωδεις άνθρωποι τις παρακολουθούν από απόσταση σε ένα αμάξι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.