Η Μόσχα Αντεπιτίθεται

3,5

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για μια ταινία σπουδαίας ιστορικής σημασίας, η οποία τον ανά σημεία προπαγανδιστικό τόνο της, προκαλεί το θαυμασμό με την ωμότητα των εικόνων της.

Η Μόσχα Αντεπιτίθεται

Υπάρχουν ταινίες των οποίων η ιστορικότητα ξεπερνά ως ένα σημείο την ίδια την κριτική αποτίμησή τους. Ένα από αυτά είναι και το ντοκιμαντέρ των Ίλια Κοπάλι και Λέονιντ Βαρλάμοβ, το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 1942. Σε μια σπάνια στιγμή συνάντησης ΗΠΑ κι ΕΣΣΔ, καταμεσής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική ακαδημία βράβευσε ένα φιλμ που αποκάλυπτε τις σκληρές μάχες που μαίνονταν στα σοβιετικά εδάφη και οι οποίες ήταν μεταξύ των πρώτων που απώθησαν τους ναζί.

Πολεμικά εμβατήρια, γλαφυρές εικόνες από το μέτωπο, μάχες με άρματα αλλά και σώμα με σώμα, πολιτικές ομιλίες και συγκεντρώσεις συνθέτουν μια πλήρη εικόνα του τι συνέβη μεταξύ Οκτωβρίου 1941 και Ιανουαρίου 1942, όταν ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης αντεπιτέθηκε. Ο προπαγανδιστικός τόνος της ταινίας είναι αδύνατο να λείψει, όμως ως ντοκουμέντο το φιλμ αψηφά τις εύκολες κατηγοριοποιήσεις.

Σοβιετική Ένωση. 1942. Διάρκεια: 55΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μόσχα Αντεπιτίθεται

Razgrom Nemetskikh Voysk pod Moskvoy / Moscow Strikes Back
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1942
  • Διάρκεια: 65 '
  • Ίλια Κοπάλιν

Σε πρώτο πλάνο οι μάχες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο του Οκτώβρη 1941 έως τον Ιανουάριο του 1942, ανάμεσα στις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού και των Ναζί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.