Cats

1

Ένα εκτροχιασμένο κινηματογραφικό τρικ και ταυτόχρονα μια εξωπραγματική εμπειρία χωρίς προηγούμενο, ένα μιούζικαλ στο οποίο απουσιάζει καθετί φαντασμαγορικό κι επικρατεί πανδαιμόνιο.

Cats

Εχουν γραφτεί πολλά για τον αντίκτυπο του μιούζικαλ που έγραψε ο άνθρωπος-θρύλος του θεάτρου Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, βασισμένος σε ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ. Ένα όμως είναι αδιαμφισβήτητο· δεν υπάρχει τίποτα όμοιό του. Με έναν ειρωνικό τρόπο ισχύει ακριβώς το ίδιο για την ταινία του οσκαρικού και γνώστη του είδους Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Οι Άθλιοι»), καθώς το κινηματογραφικό «Cats» είναι ταυτόχρονα ένα αποτυχημένο πείραμα και κάτι ολότελα καινούργιο.

Η ταινία ακολουθεί την υπόθεση του πρωτοτύπου, εκτυλίσσεται δηλαδή τη νύχτα που η φυλή των γατών Jellicles ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό στον οποίο θα ανακοινωθεί ποια θα κερδίσει την ευκαιρία για μια νέα ζωή. Μια βασική διαφορά από την παράσταση είναι η διεύρυνση του ρόλου της Βικτόρια, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα ξεναγού στον κόσμο των γατών, παραμένει ωστόσο απαθής μέχρι το τέλος.

Cats - εικόνα 1

Αυτό βέβαια είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του «Cats», με βασικότερο όλων τα αντιαισθητικά ειδικά εφέ. Οι γατόμορφοι ηθοποιοί αποκτούν μια τόσο αλλόκοτη όψη, που δεν τη συνηθίζεις ποτέ, ενώ η συνολική εικόνα της ταινίας είναι οδυνηρή για τα μάτια. Ο Χούπερ κάνει το λάθος να ποντάρει στην πιστή αναπαράσταση του θεατρικού, αδυνατεί όμως να αναδείξει τα διαπεραστικά συναισθήματα του έργου του Γουέμπερ. Αντ’ αυτού στήνει άτεχνα μια φρενήρη συρραφή τραγουδιών και ανυπόφορων χορευτικών, όπου επικρατεί πανδαιμόνιο, χωρίς κάποιο ουσιαστικό διακύβευμα. Παρά τη μεγαλόπνοη διάθεσή του, το «Cats» αποδεικνύεται ένα εκτροχιασμένο κινηματογραφικό τρικ, αλλά δεν παύει να αποτελεί, άθελά του, μια εξωπραγματική εμπειρία χωρίς προηγούμενο.

Αγγλία, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Cats

1
  • Μιούζικαλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τομ Χούπερ

Η φυλή των γατών Jellicles καλωσορίζει ένα νέο μέλος στην παρέα της, καθώς ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό στον οποίο ανακοινώνεται η γάτα που θα έχει την ευκαιρία για μια νέα ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.