Βόμβα

3

Ο οσκαρικός συν-σεναριογράφος του «Μεγάλου Σορταρίσματος» δραματοποιεί με παλμό και σασπένς ένα πρόσφατο, ιδιαίτερα επίκαιρο σκάνδαλο, χωρίς όμως να εκμεταλλεύεται όλες τις πολιτικές παραμέτρους του. Έντονα καταγγελτικός, τα κάνει όλα λιανά για το αμερικανικό κοινό, υποστηριζόμενος από μερικές εξαιρετικές ερμηνείες.

Βόμβα

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει πλέον ένα από τα αγαπημένα θέματα του χολιγουντιανού σινεμά, το οποίο βρίσκει ακόμη μία αφορμή για να της επιτεθεί, το σκάνδαλο που ταρακούνησε προ τριετίας τον τηλεοπτικό κολοσσό Fox News, με αφορμή απανωτές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Με αστραπιαία ταχύτητα η ιστορία μεταφέρθηκε στην οθόνη διά χειρός του έμπειρου Τσαρλς Ράντολφ («Η Διερμηνέας», «Αγάπη σαν Ναρκωτικό»), ο οποίος το 2015 απέσπασε Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, μαζί με τον σκηνοθέτη Άνταμ ΜακΚέι, για το «Μεγάλο Σορτάρισμα». Η συνταγή αυτής της πανέξυπνης πολιτικοοικονομικής σάτιρας κοπιάρεται κι εδώ, ξεκινώντας με τη –μεταμορφωμένη από το μακιγιάζ– Σαρλίζ Θερόν να μας ξεναγεί, ως άνκοργουμαν Μέγκιν Κέλι, στα πλατό, στα γραφεία και στις αίθουσες συσκέψεων του Fox News.

Βόμβα - εικόνα 1

Καταιγισμός πληροφοριών, κοφτό μοντάζ και ηθοποιοί που μιλούν απευθείας στην κάμερα δημιουργούν την αίσθηση ενός ζωντανού ρεπορτάζ που αρπάζει τον θεατή απ’ το λαιμό, καθώς δεν υπάρχει δευτερόλεπτο αφηγηματικής ανάσας για να πάρει απόσταση από τα τεκταινόμενα, τα οποία αφορούν τέσσερις πρωταγωνιστές. Πρόκειται για τη Μέγκιν Κέλι, η οποία ύστερα από μια επιθετική ερώτησή της στον υποψήφιο για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ δέχεται από εκείνον μια απίστευτα σκληρή και αγενή δημόσια επίθεση, για τον επικεφαλής του Fox News Ρότζερ Έιλς, έναν κυνικό μάνατζερ με αδυναμία στις γυναικείες γάμπες, για τη νεαρή υπάλληλο του καναλιού Κάιλα Πόσπισιλ, η οποία του δείχνει έμπρακτα την «αφοσίωσή» της για να ανέλθει επαγγελματικά, και για την παρουσιάστρια Γκρέτσεν Κάρλσον. Η τελευταία, πρώην πρώτο όνομα του σταθμού, περνά στην αντεπίθεση όταν απολύεται και μηνύει τον Έιλς για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Τσαρλς Ράντολφ και ο σκηνοθέτης Τζέι Ρόουτς, ο οποίος ξεκίνησε από τα «Austin Rowers» και «Γαμπρός της Συμφοράς» κι έφτασε στο «Trumbo» και στις βραβευμένες πολιτικές τηλεταινίες «Recount» και «Game Change», αποκαλύπτουν με θάρρος, σπιρτάδα και πικρή ειρωνεία την Αμερική της παραπληροφόρησης, της απληστίας και της διαπλοκής που κρύβεται πίσω από την πολιτική ατζέντα της ημέρας.

Βόμβα - εικόνα 2

Η υπόθεση Έιλς, που ξεκινά από τη φαλλοκρατική κατάχρηση εξουσίας και φτάνει στα προεδρικά tweets, έχει πολύ ζουμί, αλλά η «Βόμβα» επιλέγει να μείνει στους… τίτλους και να μιλήσει φωναχτά (και σχεδόν διδακτικά) πρωτίστως στο αμερικανικό κοινό. Δραματοποιεί συναισθηματικά τα διλήμματα των ηρωίδων, χωρίς να θίξει το ότι όλες προωθούσαν πρόθυμα την πολιτική του Fox News, συνδυάζει δεξιοτεχνικά αγωνία, χιούμορ, ανατροπές και αληθινά γεγονότα, κοιτάζει κατάματα τη μετά το #MeToo πραγματικότητα και αποσπά απολαυστικές ερμηνείες από το σύνολο των πρωταγωνιστών, με τις Σαρλίζ Θερόν και Μάργκο Ρόμπι να κερδίζουν υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόμβα

Bombshell
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τζέι Ρόουτς

Όταν η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού καναλιού Fox News Γκρέτσεν Κάρλσον απολύεται, μηνύει τον επικεφαλής του μιντιακού κολοσσού Ρότζερ Έιλς για σεξουαλική παρενόχληση. Καμία από τις πρώην συναδέλφους της όμως δεν μοιάζει πρόθυμη να τη στηρίξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.