Φάννυ και Αλέξανδρος

5

Η τελευταία μεγάλη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό δράμα εποχής το οποίο συμπυκνώνει όλη τη δραματουργική ευφυία του. Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό αριστούργημα, βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ, το οποίο ακόμα συγκινεί βαθιά.

Φάννυ και Αλέξανδρος

Η τελευταία μεγάλη ταινία του ­Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι ένα ημι-αυτοβιογραφικό δράμα εποχής, το οποίο συμπυκνώνει όλη τη δραματουργική ευφυΐα και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του καθώς και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Ο ίδιος ο δημιουργός μοιράζεται πολλά κοινά με τον νεαρό Αλέξανδρο, ο οποίος μεγαλώνει ευτυχισμένα μαζί με την αδερφή του Φάνι σε μια οικογένεια θεατρίνων των αρχών του προηγούμενου αιώνα,. Ο πατέρας τους όμως πεθαίνει ξαφνικά και η μητέρα τους παντρεύεται έναν αυταρχικό ιερωμένο, φιγούρα που παραπέμπει άμεσα στον πραγματικό πατέρα του Μπέργκμαν.

Μέσα από μια διαδρομή που γνωρίζει προσωπικά τόσο καλά, λοιπόν, ο Σουηδός μεγάλος σκηνοθέτης επιστρέφει στην αιώνια πάλη ύλης και πνεύματος, καλού και κακού, ζωής και αναπαράστασής της (οι κοσμικές τελετές και οι κοινωνικοί ρόλοι των «πρωταγωνιστών»). Περιγράφοντας με θαυμαστή ακρίβεια και τόλμη τον επίσκοπο Βέργκερους ολοκληρώνει τις δοσοληψίες του με τον θεό και τη μεταφυσική, αναγνωρίζει τη δύναμη της φαντασίας και παραδίνεται στη χαρά της ζωής, του έρωτα και της δημιουργίας. Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό αριστούργημα, βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ, το οποίο ακόμη συγκινεί βαθιά.

Σουηδία. 1982. Διάρκεια: 188΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάννυ και Αλέξανδρος

Fanny och Alexander
5
  • Κλασική
  • 1983
  • Διάρκεια: 188 '
  • Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα, μέχρι το θάνατο του πατέρα τους και το γάμο της μητέρας τους με έναν αυταρχικό ιερωμένο. Η αυστηρή, πουριτανική διαπαιδαγώγησή του θα προκαλέσει την αντίδραση του Αλέξανδρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.