Τα Μάρμαρά μας

2

Πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Τα Μάρμαρά μας

Μουσικός (κιθαρίστας) με μεγάλη δισκογραφική παρουσία, ο Νίκος Παπακώστας είναι παράλληλα σκηνοθέτης πολιτιστικών ντοκιμαντέρ («Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις») και δηλωμένος υποστηρικτής του παγκόσμιου κινήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας (τους). Περισσότερο ως ακτιβιστική κίνηση συνειδητοποίησης και λιγότερο ως ταινία τεκμηρίωσης με κινηματογραφικές απαιτήσεις, λοιπόν, τα «Μάρμαρά μας» εξιστορούν το πώς από τα χέρια του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη μερικά από τα σπουδαιότερα γλυπτά που είδαν ποτέ το φως κατέληξαν στα πλοία του λόρδου Έλγιν και τελικά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Παράλληλα διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι –από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη και τον αστροφυσικό Ξενοφώντα Μουσά στον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και στην αρχαιολόγο Ισμήνη Τριάντη– εξηγούν την αδήριτη ανάγκη τα κλεμμένα μάρμαρα να επιστρέψουν στο Μουσείο Ακρόπολης και να ενωθούν με τα υπόλοιπα διασωζόμενα. Λόγοι ζωντανοί, ως επί το πλείστον τεκμηριωμένοι και συχνά παθιασμένοι, σε ένα σαφώς πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 66΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μάρμαρά μας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 62 '
  • Νίκος Παπακώστας

Η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα από την κατασκευή μέχρι την κατάληξή τους στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι μιλούν για την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.