Η Μάχη της Επικράτησης

2

Συγκροτημένο δράμα εποχής, που μέσα από τους πιο συμβατικούς αφηγηματικούς κανόνες πραγματεύεται τις ιδέες της έμπνευσης, της υστεροφημίας και της επιστημονικής ακεραιότητας.

Η Μάχη της Επικράτησης

Αναζητώντας νέο αίμα για να ανανεώσει τετριμμένες ιδέες, το Χόλιγουντ επιστρατεύει τον σεναριογράφο Μάικλ Μίτνικ («Ο Φύλακας της Μνήμης», επεισόδια του «Glee») και τον σκηνοθέτη Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρεγιόν («Glee», «American horror story» και της δραμεντί «Me and Earl and the Dying Girl») και τους αναθέτει την αποστολή να αναβιώσουν θεαματικά τη «μάχη του ηλεκτρικού ρεύματος». Δηλαδή τον δραματικό ανταγωνισμό του εφευρέτη Τόμας Έντισον, του τραπεζίτη Τζέι Πι Μόργκαν και του συνεχούς ρεύματος από τη μία, με τον επιχειρηματία Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, τον οραματιστή Νικόλα Τέσλα και του εναλλασσόμενου ρεύματος από την άλλη, για το ποιος θα ηλεκτροδοτήσει τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1880.

Η Μάχη της Επικράτησης - εικόνα 1

Γλαφυρό παράδειγμα καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η ενδιαφέρουσα αυτή διαμάχη (εμπορική κι επιστημονική) στέκεται ευθυτενής, κουμπωμένη στο στενό κινηματογραφικό κοστούμι της. Ρίχνει βάρος στους χαρακτήρες, περιγράφει εύστοχα τις συγκρούσεις τους και μένει πιστό στα γεγονότα ως ένα συγκροτημένο δράμα εποχής, που μέσα από τους πιο συμβατικούς αφηγηματικούς κανόνες πραγματεύεται προβλέψιμα τις ιδέες της έμπνευσης, της υστεροφημίας, της επιστημονικής ακεραιότητας και του τιμήματος της επιτυχίας.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μάχη της Επικράτησης

The Current War
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 107 '
  • Αλφόνσο Γκόμεζ - Ρεγιόν

Στις ΗΠΑ του 1880 ο εφευρέτης Τόμας Έντισον και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ ξεκινούν έναν δραματικό ανταγωνισμό για το ποιος θα κυριαρχήσει στη χρυσοφόρα μάχη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.