Αθήνα όπως Γκόθαμ Σίτι: Αστυνομικοί απομακρύνουν ανήλικους από προβολές του «Joker» (update)

Καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού οδήγησαν σε δύο θλιβερά περιστατικά το περασμένο σαββατοκύριακο.

Αθήνα όπως Γκόθαμ Σίτι: Αστυνομικοί απομακρύνουν ανήλικους από προβολές του «Joker» (update)

Μια καταγγελία στα social media το βράδυ της Κυριακής (20/10) που προκάλεσε διάχυτο θυμό, ήταν αρκετή για να αποκαλυφθούν δύο διαφορετικά περιστατικά στα οποία οι αστυνομικές αρχές επενέβησαν σε κινηματογράφους της Αθήνας για να διακόψουν προβολές του «Joker» τις οποίες παρακολουθούσαν ανήλικοι. Αφορμή υπήρξε το γεγονός πως η ταινία του Τοντ Φίλιπς είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Το πρώτο συνέβη το Σαββάτου (19/10) στο Village @ The Mall, όταν υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού επικαλούμενη την υπηρεσιακή τις ιδιότητα, ειδοποίησε την αστυνομία για την παρουσία ανηλίκων σε προβολή του «Joker». Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν στο σημείο αστυνομικοί του τοπικού τμήματος, να διακόψουν την προβολή και να απομακρύνουν επτά ασυνόδευτους ανήλικους οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου και έδωσαν καταθέσεις, προτού τους παραλάβουν οι κηδεμόνες τους. Μαζί τους ήταν μία υπάλληλος που κατήγγειλε το περιστατικό και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου ο οποίος συνελήφθη προτού αφεθεί ελεύθερος μερικές ώρες αργότερα κατόπιν εντολής εισαγγελέα, αφού πρώτα σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του.

Το… «κυνήγι» ανηλίκων όμως είχε και συνέχεια καθώς, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή (20/10) σειρά είχε ο κινηματογράφος Αελλώ επί της Πατησίων. Εκεί ξανά έπειτα από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού επενέβη η αστυνομία, εντοπίζοντας οκτώ ασυνόδευτους ανήλικους και τέσσερις με τους κηδεμόνες τους, μετά από υποδείξεις των εν λόγω υπαλλήλων. Σε αυτήν την περίπτωση όμως έγινε απλώς καταγραφή του περιστατικού, ενώ παρά τις προσπάθειες του «α» οι υπεύθυνοι του κινηματογράφου δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο επίσημο σχόλιο.

Update: Ο ιδιοκτήτης του Αελλώ Παναγιώτης Τσακαλάκης μίλησε το απόγευμα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος» ενώ πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί διέκοψαν την προβολή επεμβαίνοντας αφού άναψαν τα φώτα «εκτός διαλείμματος». Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Θέλουν να μας κάνε καμιά πενηνταριά χρόνια πίσω. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς; Έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο Αελλώ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».

Αθήνα όπως Γκόθαμ Σίτι: Αστυνομικοί απομακρύνουν ανήλικους από προβολές του «Joker» (update) - εικόνα 1

Αρχική αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν να εκδώσει δελτίο Τύπου στο οποίο αρνείται πως έδωσε εντολή για παρέμβαση στις αίθουσες. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

Όμως το πρωί της Δευτέρας (21/10) σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους μία από τις υπαλλήλους που συμμετείχε στα γεγονότα διέψευσε το Υπουργείο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως τα πάντα «έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της» και ότι όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες κατήγγειλαν πως σε διάφορα σινεμά υπάρχουν ανήλικοι στις αίθουσες προβολής του «Joker».

Νωρίτερα η Υπουργός Λίνα Μενδώνη μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» ξεκαθάρισε πως «σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», ενώ υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τις σε βάρος τους καταγγελίες, θα γίνει πειθαρχικός έλεγχος».

Λίγο αργότερα η Υπουργός επανήλθε δηλώνοντας πως θα δοθεί εντολή για διεξαγωγή ΕΔΕ ώστε να εξακριβωθεί εάν πράγματι η προϊσταμένη των υπαλλήλων αυτών κυρία Αλεξομανωλάκη γνώριζε για τη δράση τους. Για τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες οδηγώντας στην αστυνομική παρέμβαση, η κυρία Μενδώνη είπε: «Είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ταυτόχρονα της Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Η Επιτροπή έχει από το νόμο δυνατότητα εισόδου ελευθέρως σε χώρους δημόσιων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου. Οι συγκεκριμένες ωστόσο υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζεις δυνάμεις καταστολής».

Πράγματι, συμφωνούμε με την κυρία Μενδώνη στο ότι η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στις αίθουσες για να επιβάλλει το νόμο. Υπάρχει όμως μια σειρά αντιφάσεων στη συμπεριφορά του Υπουργείου. Δεν μπορεί αρχικά να δηλώνει άγνοια για τα γεγονότα τη στιγμή που οι γυναίκες που κατήγγειλαν τα περιστατικά έδρασαν δηλώνοντας την ιδιότητά τους ως υπάλληλοι του Υπουργείου. Ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που στο συμβάν του Σαββάτου η μία κυρία βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες ενώ μεσολάβησε και παρέμβαση εισαγγελέα. Εξάλλου τα γεγονότα επιβεβαιώνει και η ίδια η αστυνομία, η οποία ήταν υποχρεωμένη να παρέμβει αφού δέχτηκε κλήση, με τη ΓΑΔΑ σε ανακοίνωσή της να αναφέρει ότι:
«Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων, αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών».

Αθήνα όπως Γκόθαμ Σίτι: Αστυνομικοί απομακρύνουν ανήλικους από προβολές του «Joker» (update) - εικόνα 2

Υπάρχει επομένως μια σειρά ερωτημάτων για τα οποία οφείλονται απαντήσεις. Όπως πώς κινήθηκε και εφαρμόστηκε η διαδικασία της αστυνομικής παρέμβασης και τι ακριβώς συνέβη όταν γονείς και παιδιά βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στις 19/10. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. του σωματείου Ειδικών Φρουρών Σταύρου Μαυροειδάκου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν το νόμο 445 του 1937(!) για την παρέμβασή τους.

Το θέμα βρίσκεται εν εξελίξει και οι νέες πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη, με τελευταία την είδηση που ήρθε από τα χείλη του γενικού διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Μάριου Κωστάκη. Ο κ. Κωστάκης ανέφερε ότι η καταγγελία για την παρουσία των ανηλίκων στις προβολές του «Joker» έγινε από πρόσωπο ανταγωνιστικής εταιρίας διανομής απευθείας στην υπάλληλο της γνωμοδοτικής επιτροπής που ειδοποίησε την αστυνομία, πιθανότατα με απώτερο στόχο να βλάψει την τεράστια επιτυχία που σημειώνει η ταινία, η οποία έχει φτάσει πανελλαδικά τα 591.871 εισιτήρια. Αυτή η πληροφορία βέβαια δε δικαιολογεί στο ελάχιστο τον τρόπο που επέλεξε η Άμεση Δράση να επέμβει, ούτε εξηγεί τις κινήσεις του Υπουργείου.

Αθήνα όπως Γκόθαμ Σίτι: Αστυνομικοί απομακρύνουν ανήλικους από προβολές του «Joker» (update) - εικόνα 3

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αφού δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει το «Joker» μαζί με τον 15χρονο γιο του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες». Ο Υπουργός όμως δεν εξηγεί πώς θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ταινία με τον γιο του, από τη στιγμή που η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους και όταν προηγουμένως άλλοι γονείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το Αελλώ μαζί με τα παιδιά τους.

Το επιστέγασμα της όλης υπόθεσης είναι πως μπορεί το «Joker» να έχει σημανθεί ως ακατάλληλο για ανηλίκους, ο νόμος όμως που επικαλέστηκε για την απομάκρυνση των «παράνομων» θεατών χρήζει αν μη τι άλλο επικαιροποίησης. Τέλος, ο έλεγχος της συμμόρφωσης ή μη των αιθουσαρχών με τους υφιστάμενους κανονισμούς μπορεί σίγουρα να γίνει δίχως την απομάκρυνση ανηλίκων από κινηματογράφους συνοδεία αστυνομικών, μια εντελώς αληθινή εμπειρία που τραυματίζει περισσότερο τα παιδιά από μια ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Joker

3,5
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Τοντ Φίλιπς

Σε μια ταραγμένη Γκόθαμ Σίτι ο Άρθουρ Φλεκ είναι ένας κοινωνικά απροσάρμοστος, μοναχικός άντρας που ζει με τη μητέρα του και δουλεύει ως κλόουν. Ονειρεύεται καριέρα κωμικού, αλλά όταν η ασφυκτική πίεση του περιβάλλοντός του κορυφωθεί, η έκρηξή του θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.