Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

2,5

Σε ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού, ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού») υπογράφει ένα στιβαρό μα κλισεδιάρικο θρίλερ τρόμου, το οποίο διανθίζει με αναφορές στην πολιτική αλλά και τη δύναμη της αφήγησης.

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

Πολιτική και τρόμος περιδιαβαίνουν χέρι χέρι το κινηματογραφικό σύμπαν του οσκαρικού Γκιγέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος υπηρετεί το σινεμά είδους με ένα δικό του ευρωπαϊκό twist. Στις ταινίες του φρανκικά φαντάσματα κυκλοφορούν σε παιδικούς εφιάλτες («Στη Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου», «Ο Λαβύρινθος του Πάνα»), ένα πείραμα των ναζί γεννάει έναν απρόσμενο υπερασπιστή του καλού («Hellboy») και οι συλλογικές φοβίες της ψυχροπολεμικής Αμερικής παίρνουν τερατώδη σάρκα και οστά («Η Μορφή του Νερού»).

Σε αυτό το πνεύμα η σειρά βιβλίων του Άλβιν Σβαρτς «Scary stories to tell in the dark», τρεις συλλογές διηγημάτων με πωλήσεις σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων αντιτύπων, προσφέρει υλικό που ταιριάζει απόλυτα με τη φαντασία του Μεξικανού δημιουργού, ο οποίος συνέγραψε τη σεναριακή διασκευή και ανέλαβε ρόλο παραγωγού στη μεταφορά μόνο ενός μικρού μέρους τους στη μεγάλη οθόνη.

Τοποθετώντας τη δράση στο 1968 και στην καλιφορνέζικη κωμόπολη του Μιλ Βάλεϊ, η ταινία ενσωματώνει διαφορετικά αφηγήματα του Σβαρτς πάνω στις περιπέτειες μιας ομάδας εφήβων να απαλλαγούν από ένα καταραμένο βιβλίο, το οποίο ζωντανεύει τις φρικιαστικές ιστορίες που γράφει μόνο του. Σε ποιον ανήκε; Τι ρόλο παίζει η έρημη έπαυλη των Μπέλοους, εύπορης οικογένειας κι εκ των ιδρυτών της πόλης;

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι - εικόνα 1

Η προσεγμένη παραγωγή υποβάλλει μια πειστικά τρομακτική ατμόσφαιρα, με σκηνές οι οποίες διαχειρίζονται εύστοχα το σασπένς, σερβίρουν τα απαραίτητα jump scares κι επιβάλλουν την απαιτούμενη εφιαλτική αίσθηση. Την ίδια στιγμή τίποτα δεν ξεφεύγει από το χολιγουντιανό manual, καθώς οι «Ιστορίες…» δεν ξεχνούν στιγμή πως απευθύνονται στο –έστω πιο ευαισθητοποιημένο– εφηβικό κοινό των πολυκινηματογράφων και δεν κρύβουν, με ένα ανοιχτό φινάλε, τη διάθεσή τους να μετατραπούν σε επιτυχημένο τρομο-franchise. Έτσι παραμένουν πιστές στα γνώριμα κλισέ και κρατούν διακριτικές τις αναφορές τους στη δύναμη της αφήγησης ιστοριών να επεμβαίνει και να διαμορφώνει την πραγματικότητα όσο και στη σκοτεινή πλευρά των εφηβικών επιθυμιών, του αμερικανικού ονείρου και της πολιτικής πραγματικότητας του τέλους των ’60s.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2019. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι

Scary Stories to Tell in the Dark
2,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 108 '
  • Αντρέ Έβρενταλ

Σε μια αμερικανική κωμόπολη του 1968 ένα καταραμένο βιβλίο, το οποίο ζωντανεύει τις ιστορίες που γράφει μόνο του, πέφτει στα χέρια μιας παρέας εφήβων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.