Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης

3

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για ένα σκορσεζικό («Καλά Παιδιά») ντοκουμέντο, το οποίο κινείται με αυτοπεποίθηση και λίγα ρίσκα σε οικείο κινηματογραφικό πλαίσιο.

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης

Μετά τα «Γόμορρα», το μυθιστορηματικό χρονικό που τον έκανε διάσημο και στόχο της Καμόρα, ενώ μεταφέρθηκε στο σινεμά (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών) και στην τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ξαναγύρισε το 2016 στη γενέτειρά του για να αφηγηθεί ακόμη μία ιστορία βίαιης καθημερινότητας. Η «Τράτα των παιδιών» (εκδόσεις Πατάκη), το μοναδικό μέχρι τώρα μυθοπλαστικό βιβλίο του, εξελίσσεται στη Σάνιτα, την υποβαθμισμένη συνοικία της Νάπολης, όπου τα φτωχά πιτσιρίκια έλκονται από τη λουσάτη ζωή των τοπικών μαφιόζων όπως τα ψάρια από τα φώτα του νυχτερινού αλιευτικού. Μόνο που τα δίχτυα μαζεύουν εδώ εκκολαπτόμενους δολοφόνους, προαγωγούς κι εμπόρους ναρκωτικών, ανακυκλώνοντας ένα ιδιότυπο, εδώ και δεκαετίες απαράλλακτο κοινωνικό status quo.

Μέσα σε αυτό μεγαλώνει, χωρίς πατέρα, και ο 15χρονος Νικόλα, ο οποίος ονειρεύεται –μαζί με μια χούφτα συνομηλίκους του– μια ζωή στην οποία αυτός θα είναι το αφεντικό. Θα μπορεί να αγοράζει όποιο t-shirt και αθλητικό παπούτσι θέλει, θα έχει τραπέζι στα ακριβά κλαμπ, θα προσφέρει κάθε πολυτέλεια στην κοπέλα που έχει βάλει στο μάτι και δεν θα ανέχεται τον τραμπουκισμό και των τελευταίων μικρομαφιόζων. Ο μόνος δρόμος που έχει να τραβήξει λοιπόν είναι αυτός της ένταξής του σε μία από τις συνοικιακές συμμορίες, αποδεικνύοντας πως είναι αποφασισμένος, παράτολμος και χωρίς αναστολές. Και αρκετά πονηρός όμως, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες συμμαχίες και να προστατευτεί αποτελεσματικά από όσους κάνει εχθρούς.

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - εικόνα 1

Τα «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε και τα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε ορίζουν το κινηματογραφικό πλαίσιο στο οποίο κινείται με αυτοπεποίθηση ο Κλαούντιο Τζιοβανέζι, σεναριογράφος και σκηνοθέτης δραμάτων με θέμα παραβατικές συμπεριφορές («Ali Ha gli Occchi Azzurri», «Fiore») κι επεισοδίων του τηλεοπτικού «Gomorra». Σκληρός ρεαλισμός, νατουραλιστικές ερμηνείες κι αίσθηση ακατέργαστου ντοκουμέντου αποτυπώνουν γλαφυρά όχι μόνο το παρακμιακό περιβάλλον αλλά και τον ψυχολογικό πυρετό των χαρακτήρων, παγιδευμένων σε έναν αναπόδραστο κύκλο απληστίας, προδοσίας και αίματος.

Από την άλλη, η ιστορία της βίαιης ενηλικίωσης του Νικόλα δεν περιέχει σεναριακά απρόοπτα, με τους βραβευμένους στο Φεστιβάλ Βερολίνου Τζιοβανέζι, Σαβιάνο και Μαουρίτσιο Μπράουτσι («Γόμορρα», «Reality», «Σκοτεινές Ψυχές») να επιλέγουν μια προβλέψιμη διαδρομή σκορσεζικής ανόδου, πληρωμένη με ένα –επίσης σεναριακά αναμενόμενο– πανάκριβο τίμημα. Οι όποιες ευκολίες της πλοκής όμως δεν υποχωρούν στον μελοδραματικό διδακτισμό και η ταινία δεν χάνει ποτέ την αφηγηματική της συγκέντρωση.

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - εικόνα 2

Οι δραματικές κορυφώσεις διαθέτουν σασπένς, η εσωτερική ένταση ξεχειλίζει και οι πιεστικές κοινωνικές παράμετροι γίνονται τελικά πλήρως ορατές, καθώς μια μοντέρνα τραγωδία εξελίσσεται πίσω από το σπαρακτικό τέλος της αθωότητας και την καταδικασμένη προσπάθεια των ηρώων να αποδώσουν δικαιοσύνη μέσα από τις πιο αμοραλιστικές πρακτικές.

Ιταλία. 2019. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ROSEBUD.21 / SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης

La Paranza dei Bambini / Piranhas
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κλαούντιο Τζιοβανέζι

Σε μια φτωχική συνοικία της Νάπολης ο 15χρονος Νικόλα και η παρέα του ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο περνάει μέσα από τις τοπικές συμμορίες μαφιόζων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.