5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο

Η σινε-μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ μπεστ σέλερ της Ντόνα Ταρτ «Η Καρδερίνα» μας δίνει την ευκαιρία για μια επιλογή από ζωγραφικούς πίνακες που αποτέλεσαν τη σεναριακή πρώτη ύλη φιλόδοξων κινηματογραφικών παραγωγών.

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο

Η σινε-μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ μπεστ σέλερ της Ντόνα Ταρτ «Η Καρδερίνα» μας δίνει την ευκαιρία για μια επιλογή από ζωγραφικούς πίνακες που αποτέλεσαν τη σεναριακή πρώτη ύλη φιλόδοξων κινηματογραφικών παραγωγών.

#1 «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», Γιοχάνες Βερμέερ

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο - εικόνα 1

Ο διάσημος πίνακας του Ολλανδού καλλιτέχνη έχει στο επίκεντρο ένα πρόσωπο αγνώστου ταυτότητας. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι πρόκειται είτε για την κόρη του Βερμέερ είτε για τη 16χρονη υπηρέτριά του, με την οποία διατηρούσε πλατωνική σχέση. Ο μύθος πίσω από τον πίνακα ενέπνευσε τον Πίτερ Γουέμπερ στην ομότιτλη ταινία, με τη Σκάρλετ Γιόχανσον να ενσαρκώνει το επίμαχο κορίτσι.

#2 «Ο Μυστικός Δείπνος», Λεονάρντο Ντα Βίντσι

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο - εικόνα 2

Ποιος να το έλεγε στον Ιταλό εικονοκλάστη πως οι αμέτρητες ώρες που περνούσε φιλοτεχνώντας την εμπνευσμένη από την Καινή Διαθήκη τοιχογραφία του θα γίνονταν, αιώνες μετά, αναπόσπαστο κομμάτι θεωρίας συνωμοσίας πρώτα από τον συγγραφέα Νταν Μπράουν στο περιβόητο μπεστ σέλερ «Κώδικας Ντα Βίντσι» και αργότερα στην κινηματογραφική μεταφορά του Ρον Χάουαρντ. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως εκείνος δεν πήρε ούτε σεντ για δικαιώματα...

#3 «Η Καρδερίνα», Κάρελ Φαμπρίτσιους

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο - εικόνα 3

Ένας από τους τρεις τελευταίους πίνακες που ζωγράφισε ο μαθητής του Ρέμπραντ προτού πεθάνει είναι εκείνος που σηκώνει μέσα από τα συντρίμμια ο 13χρονος πρωταγωνιστής της ομώνυμης ταινίας του Τζον Κρόουλι, έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση. Ο πίνακας βοηθά το αγόρι να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις της μητέρας του, στην πορεία όμως θα το φέρει αντιμέτωπο με μια σειρά επικίνδυνων περιπετειών.

#4 «Καπέλα Σιστίνα», Μιχαήλ Άγγελος

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο - εικόνα 4

Φανταστείτε να είστε καλλιτέχνης, να σας υποχρεώνει ο πάπας να φτιάξετε ένα έργο το οποίο δεν σας εμπνέει ούτε στο ελάχιστο, να είστε ράκος, αλλά τελικά να φτιάχνετε το magnum opus σας. Ο σπουδαίος Κάρολ Ριντ ανέδειξε την εσωτερική πάλη του Μιχαήλ Άγγελου και την εξαιρετικά αργή μέθοδο με την οποία φιλοτέχνησε την οροφή της παπικής κατοικίας στο «The Agony and the Ecstasy», με τον Τσάρλτον Ίστον τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

#5 «Νυχτερινή Περίπολος», Ρέμπραντ

5 ταινίες που στέλνουν το σινεμά στο μουσείο - εικόνα 5

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσετε για το ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του Πίτερ Γκρίναγουεϊ είναι πως τα κάδρα του μοιάζουν με πίνακες. Γεγονός διόλου τυχαίο, μια και ο σκηνοθέτης λατρεύει τη ζωγραφική. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να αφιερώσει μία από τις ταινίες του σε κάποιον πίνακα, με τον Βρετανό auteur να επιλέγει στο «Nightwatching» το ομότιτλο έργο του Ρέμπραντ, υπαινισσόμενος στην ταινία πως απεικονίζει μια φονική δολοπλοκία.

Δείτε το τρέιλερ της «Καρδερίνας»:

Περισσότερες πληροφορίες

Η Καρδερίνα

The Goldfinch
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 148 '
  • Τζον Κρόουλι

Η ζωή του 13χρονου Θίο αλλάζει ριζικά όταν η μητέρα του σκοτώνεται σε τρομοκρατική επίθεση κι εκείνος υιοθετείται από την πλούσια οικογένεια ενός συμμαθητή του, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της «Καρδερίνας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.