Η Καρδερίνα

2

Ένα πλούσιο ιδεών, βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ μεταφέρεται στην οθόνη με δραματικό τυφλοσούρτη. Βραδυκίνητο και μεγάλο σε διάρκεια, περιορίζεται σε μια στείρα εικονογράφηση μιας βαρυφορτωμένης πλοκής.

Η Καρδερίνα

Από τα πλέον πολυσυζητημένα αμερικανικά μυθιστορήματα της δεκαετίας, η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ («Ο μικρός φίλος», «Η μυστική ιστορία») είναι μια σοφά εκσυγχρονισμένη ντικενσική ιστορία ενηλικίωσης. Πλήθος χαρακτήρων, θριλερικές ανατροπές, ανεκπλήρωτοι έρωτες, κοινωνική κριτική και πίσω απ’ όλα αυτά μια συγκινητική ματιά στην απώλεια, στη δύναμη της τέχνης και της μνήμης αλλά και στην αναζήτηση αξιών σε έναν υπό κατάρρευση κόσμο.

Η μεταφορά της στην οθόνη διά χειρός του οσκαρικά υποψήφιου Πίτερ Στρον («Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Το Χρέος», «Ο Χιονάνθρωπος») ασθμαίνει βαριά, προσπαθώντας να χωρέσει μια λογοτεχνική περιπέτεια χιλίων σελίδων σε 150 κινηματογραφικά λεπτά. Μια περιπέτεια που διατρέχει το χώρο (Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Άμστερνταμ) και το χρόνο (τουλάχιστον μία δεκαετία), ακολουθώντας τον Θίο Ντέκερ· έναν 13χρονο, του οποίου η ζωή ανατρέπεται όταν η μητέρα του σκοτωθεί σε τρομοκρατική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης κι εκείνος υιοθετηθεί από την πλούσια οικογένεια ενός συμμαθητή του, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της «Καρδερίνας». Πρόκειται για τον πολύτιμο, αριστουργηματικό πίνακα ζωγραφικής του Φλαμανδού Κάρελ Φαμπρίτσιους, τον οποίο έχει «φυγαδεύσει» κρυφά από το κατεστραμμένο κτίριο.

Η Καρδερίνα - εικόνα 1

Το πλούσιο ιδεών λογοτέχνημα διασκευάζεται σεναριακά με πιστότητα κι έναν δραματικό τυφλοσούρτη, ο οποίος αφήνει στο μοντάζ και στη «σπαστή», χρονικά μη γραμμική αφήγηση την αβάσταχτη υποχρέωση να διατηρήσουν ψηλά την ένταση. Η προσεγμένη παραγωγή (υποδειγματική δουλειά στη φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς) δεν επιτρέπει, ευτυχώς, στο βραδυκίνητο και μεγάλο σε διάρκεια δράμα να καταρρεύσει, με τον Τζον Κρόουλι («Brooklyn») να περιορίζεται στη στείρα εικονογράφηση μιας βαρυφορτωμένης και υπερβολικά ευνοημένης από συμπτώσεις (η αποκάλυψη της απιστίας, η επανασύνδεση με τον Μπόρις) πλοκής.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 149΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Καρδερίνα

The Goldfinch
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 148 '
  • Τζον Κρόουλι

Η ζωή του 13χρονου Θίο αλλάζει ριζικά όταν η μητέρα του σκοτώνεται σε τρομοκρατική επίθεση κι εκείνος υιοθετείται από την πλούσια οικογένεια ενός συμμαθητή του, χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της «Καρδερίνας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.