Κλεμμένα Φιλιά

3

Χαριτωμένη και σινεφίλ ιστορία ενηλικίωσης, που κάτω από τη χιουμοριστική τρυφερότητά της κρύβει μια πικρή κριτική της κομφορμιστικής αστικοποίησης.

Κλεμμένα Φιλιά

Κινηματογραφικό alter ego του Φρανσουά Τριφό και τυπικός νέος που αντρώθηκε στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, ο Αντουάν Ντουανέλ αποτελεί τον πρωταγωνιστή των «400 Χτυπημάτων» (1959), τον οποίο θα συναντήσουμε ξανά σε μία μικρού και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη. Έτσι, μετά το 32λεπτο «Αντουάν και Κολέτ», μέρος του σπονδυλωτού «Ο Έρωτας στα 20» (1962), βρίσκουμε τον Αντουάν στο Παρίσι του ’68, άρτι απολυθέντα από το στρατό.

Πριν ακόμη από τα γεγονότα του Μάη και με την πολιτική να μένει στην άκρη του κάδρου (ακούμε για διαδηλώσεις και τον πόλεμο της Αλγερίας), ο καλόκαρδος και αφελής ήρωας του Τριφό προσπαθεί να προσανατολιστεί στην ενήλικη ζωή του. Τόσο οι επαγγελματικές όσο και οι ερωτικές σχέσεις του όμως αποδεικνύονται χαοτικές. Ξεκινάει να δουλεύει ως νυχτερινός θυρωρός και κατόπιν, αφού απολυθεί από μια παρεξήγηση, προσλαμβάνεται σε γραφείο ντετέκτιβ. Παράλληλα προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την παλιά του σχέση, τη νεαρή Κριστίν, αλλά ερωτεύεται κεραυνοβόλα την ώριμη, σικάτη κ. Ταμπάρ, σύζυγο έμπορου υποδημάτων.

Κλεμμένα Φιλιά - εικόνα 1

Ο Αντουάν ταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στον αληθινό κόσμο, έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και καθοριστικά, και μια ιδεαλιστική εικόνα του, έκφραση των ουτοπικών φαντασιώσεων της νιότης. Ο Τριφό τον ακολουθεί στη χαριτωμένη και σινεφίλ (διαρκείς οι αναφορές στο βωβό σινεμά) περιπέτεια ενηλικίωσής του, τυλίγοντάς τον με ένα θερμό βλέμμα νοσταλγίας και κατανόησης. Περιγράφει με χιουμοριστική τρυφερότητα τη μάχη του με την πραγματική ζωή, δεν κρύβει όμως την πικρή κριτική της κομφορμιστικής αστικοποίησής του, την οποία αποτυπώνει με ένα… μπουνιουελικό φινάλε, ύμνο στον τρελό, ακατανόητο έρωτα που έχουμε εξορίσει από την καθημερινότητά μας.

Γαλλία. 1968. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Κλεμμένα Φιλιά

Baisers Voles
3
  • Κομεντί
  • 1968
  • Διάρκεια: 91 '
  • Φρανσουά Τριφό

Ο Αντουάν Ντουανέλ απολύεται από το στρατό, δοκιμάζει την τύχη του ως νυχτερινός θυρωρός, προσλαμβάνεται σε γραφείο ντετέκτιβ και ταλαντεύεται συναισθηματικά ανάμεσα στη νεαρή Κριστίν και την ώριμη κ. Ταμπάρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.