Ο Διαβολάκος

3,5

Mια σπαρταριστή, αμαρτωλή σάτιρα που μόνο στα χέρια του Μπενίνι θα μπορούσε να γίνει τόσο αθώα.

Ο Διαβολάκος

Αεικίνητος μπροστά και πίσω από την κάμερα, ο Μπενίνι «φορτίζει» με την ανεξάντλητη ενέργειά του μία από τις πρώτες επιτυχημένες κωμωδίες του. Φρέσκος από τη σαρωτική εμφάνισή του στο «Πέρα από το Νόμο» του Τζιμ Τζάρμους, παραδίδει μια σπαρταριστή, αμαρτωλή σάτιρα που μόνο στα δικά του χέρια θα μπορούσε να γίνει τόσο αθώα. Στον «Διαβολάκο» ο ξέφρενος Ιταλός ενσαρκώνει ένα δαίμονα ο οποίος απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός εξορκισμού και αρνείται να επιστρέψει στην κόλαση. Έτσι ο ιερέας που τον εμφάνισε άθελά του καλείται τώρα να του συστήσει τις... χαρές της ζωής.

Δίπλα σε έναν θρυλικό κωμικό όπως ο Γουόλτερ Ματάου, ο Μπενίνι αντικατοπτρίζει –ως ερμηνεία και ως χαρακτήρας– ακριβώς το αντίθετό του. Είναι ορεξάτος, καταιγιστικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, ενώ ο cool Αμερικανός κινείται μειλίχια, εντός της ζώνης ασφαλείας του. Γι’ αυτό o παθιασμένος Λατίνος «διαολίζει» τόσο πειστικά τη φιλήσυχη ζωή του κομφορμιστή ­ιερέα, αποθεώνοντας τον αυθορμητισμό, σε μια κωμωδία που το γέλιο και η τρυφερότητα ξεχειλίζουν.

Ιταλία. 1988. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διαβολάκος

Il Piccolo Diavolo
3,5
  • Κωμωδία
  • 1988
  • Διάρκεια: 101 '
  • Ρόμπερτο Μπενίνι

Ένας ιερέας απελευθερώνει άθελά του ένα δαίμονα κατά τη διάρκεια εξορκισμού, ο οποίος πλέον δεν θέλει να επιστρέψει στην κόλαση, αλλά να γευτεί τις χαρές της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.