Η Κόκκινη Τζόαν

2

Αφηγηματικά απρόσωπη δραματοποίηση μιας αληθινής ιστορίας, στημένη με τα γνωστά βρετανικά ποιοτικά στάνταρντ.

Η Κόκκινη Τζόαν

Η Μελίτα Νόργουντ ήταν μια τυπική δημόσια υπάλληλος η οποία κόντευε τα ενενήντα, όταν κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα ως «η σπουδαιότερη κατάσκοπος της KGB στην αγγλική ιστορία». Κάτι που ήρθε στο φως μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της KGB Βασίλι Μιτρόκιν το 1999 και η ίδια δεν το αρνήθηκε, παραδεχόμενη πως για σχεδόν τρεις δεκαετίες διοχέτευε στους Σοβιετικούς απόρρητα κρατικά έγγραφα. Η ιστορία της, γεμάτη ίντριγκες και σασπένς, αποτελεί πρώτης τάξης κινηματογραφικό υλικό, ενισχυμένο μάλιστα από μια κρίσιμη δραματικά λεπτομέρεια. Γιατί η Νόργουντ τα έκανε όλα αυτά;

Η τηλεοπτική παραγωγός Λίντσεϊ Σαπίρο μετατρέπει σε σενάριο τη διά χειρός Τζένι Ρούνι ιστορική βιογραφία της Νόργουντ, αλλάζοντας το όνομα της ηρωίδας της σε Τζόαν Στάνλεϊ. Κατά τα άλλα, ακολουθεί πιστά τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ξεκινούν να εκτυλίσσονται από τη δεκαετία του ’30, όπως τα θυμάται η γηραιά πλέον Τζόαν (Τζούντι Ντεντς) που κατηγορείται επίσημα για κατασκοπία και εθνική προδοσία. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και τον βασικό προβληματισμό της ταινίας του Τρέβορ Ναν, ενός σημαντικού θεατράνθρωπου της Γηραιάς Αλβιόνος (πρώην διευθυντής του Royal Shakespeare Company και του Βρετανικού Εθνικού Θεάτρου), ο οποίος είχε να περάσει πίσω από την κινηματογραφική κάμερα 22 ολόκληρα χρόνια («Δωδεκάτη Νύχτα»).

Η Κόκκινη Τζόαν - εικόνα 1

Δίνοντας βάρος στους χαρακτήρες και στα ψυχολογικά τους διλήμματα, ο Ναν αναζητά μια ηθική πυξίδα σε μια εποχή θολών ιδεολογιών και αμοραλιστικών συμφερόντων (η μεταπολεμική Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου). Με το «φιλολογικό», αφηγηματικά απρόσωπο τρόπο του ακαδημαϊκού biopic, στημένου με τα γνωστά βρετανικά ποιοτικά στάνταρντ, προσπαθεί να συνδυάσει το ιστορικό δράμα, την ένταση του κατασκοπικού θρίλερ και το πορτρέτο μιας γυναίκας μπροστά σε μια επώδυνη ηθική και πολιτική επιλογή, με την ταινία να αμφισβητεί τολμηρά την έννοια της εθνικής προδοσίας (η Νόργουντ/Στάνλεϊ ισχυρίστηκε ότι έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο για να μη διαταραχτεί η τότε παγκόσμια ισορροπία πυρηνικού τρόμου). Μακάρι να το έκανε και με το ανάλογο κινηματογραφικό θάρρος…

Μ. Βρετανία. 2018. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κόκκινη Τζόαν

Red Joan
2
  • Κατασκοπική
  • 2018
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τρέβορ Ναν

Η Τζόαν Στάνλεϊ είναι μια συνταξιούχος δημόσια υπάλληλος, η οποία το 2000 συλλαμβάνεται από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοχέτευε σχέδια κατασκευής της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.