Anna

1,5

Ο Λικ Μπεσόν κοπιάρει τον εαυτό του και διηγείται ξανά την ιστορία της «Νικίτα», αυτήν τη φορά με περισσότερο φτηνό εντυπωσιασμό και μηδαμινή αληθοφάνεια.

Anna

Σκηνοθέτης σέξι και δυναμικών γυναικών που προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ έναν κόσμο βίας και αντρικής εξουσίας («Νικίτα», «Leon», «Το Πέμπτο Στοιχείο», «Lucy»), ο Λικ Μπεσόν είναι στον τομέα της σινε-τσιχλόφουσκας με τεχνητή γεύση και υπερβολικό άρωμα. Οριακά ανεκτός μέσα στην ποπ υπερβολή του, γίνεται πραγματικά ανυπόφορος όταν θέλει να τον πάρουμε στα σοβαρά («Ιωάννα της Λωρραίνης», «The Lady»). Ο καιρός του «Απέραντου Γαλάζιου» έχει όμως παρέλθει προ πολλού, οπότε μετά την καταστροφική εμπορική αποτυχία του υπερφιλόδοξου «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες», ο Γάλλος παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης επιστρέφει στα σίγουρα.

Κοπιάροντας τον εαυτό του, ανασκευάζει την ιστορία μιας εκ των πρώτων μεγάλων επιτυχιών του και στη θέση της Νικίτα μας παρουσιάζει την Άννα. Μια Ρωσίδα σταρ της πασαρέλας που είναι ταυτόχρονα δολοφόνος εκπαιδευμένη από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Κι όπως η κοντινή κινηματογραφική συγγενής της, έχει κι αυτή παγιδευτεί από τους ανωτέρους της, οι οποίοι δεν θα την αφήσουν ποτέ να εγκαταλείψει (ζωντανή) την αιματοβαμμένη καριέρα της.

Anna - εικόνα 1

Ανακατεύοντας τους αφηγηματικούς χρόνους για να βαθύνει το μυστήριο γύρω από την αληθινή ταυτότητα και τις πραγματικές προθέσεις της Άννας (η ψυχρή Ρωσίδα μοντέλα Σάσα Λους), ο Μπεσόν βάζει στον αυτόματο πιλότο και στην υψηλότερη ταχύτητα μια μηδαμινής αληθοφάνειας ιστορία γεμάτη κάλπικα σεναριακά τρικ και χορογραφημένη βία (σε ένα εστιατόριο η Άννα εξοντώνει καμιά εικοσαριά πιστολάδες μόνο με τα πιατικά και τα σερβίτσια!). Κι ενώ ο φτηνός εντυπωσιασμός εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα ύψη, από το όλο σοφιστικέ πανδαιμόνιο δεν λείπουν φυσικά ούτε το love story ούτε ο σκληροτράχηλος στη συμπεριφορά, μα με καρδιά μάλαμα μέντορας (ο Τσεκί Καριό τότε, η Έλεν Μίρεν τώρα).

ΓΑΛΛΙΑ, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Anna

1,5
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 118 '
  • Λικ Μπεσόν

Η Άννα είναι μια Ρωσίδα σταρ της πασαρέλας και ταυτόχρονα μια δολοφόνος εκπαιδευμένη από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.