Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

3

Αρκετά πιστό ριμέικ του κλασικού animation, το οποίο ποντάρει εύλογα στη νοσταλγία και εντυπωσιάζει με την αληθοφάνειά του.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

Συνεχίζοντας με πυρετώδεις ρυθμούς να διασκευάζει σε live action ταινίες τα άκρως επιτυχημένα της animation, η Disney αφήνει πίσω της τα «Ντάμπο» και «Αλαντίν» και πιάνει στα χέρια της τον μυθικό «Βασιλιά των Λιονταριών» του 1994. Το εμβληματικό και πλέον αγαπημένο καρτούν της μοντέρνας περιόδου της, ένα υποδειγματικά γραμμένο (από 29 συνολικά, εμφανείς κι αφανείς, σεναριογράφους!) και θεαματικότατα στημένο σινε-παραμύθι που κατέρριψε πολλά εισπρακτικά ρεκόρ, κέρδισε δυο Όσκαρ (μουσικής και τραγουδιού) και μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ, όντας πλέον το εμπορικότερο μιούζικαλ στην ιστορία του.

Ο καινούργιος «Βασιλιάς…» ακολουθεί αρκετά πιστά την πλοκή του πρωτοτύπου, σύμφωνα με την οποία ο μικρός Σίμπα μεγαλώνει ως διάδοχος του πατέρα του Μουφάσα, του σοφού λιονταριού και βασιλιά της ζούγκλας. Αλλά ο αδελφός του Μουφάσα, Σκαρ, έχει άλλα σχέδια για το θρόνο και μαζί με τις ύαινες καταστρώνει ένα μοχθηρό σχέδιο, με τη σεναριακή «περιποίηση» του Τζεφ Νέιθανσον («Πιάσε με αν Μπορείς», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Εκδίκηση του Σαλαζάρ») να απλώνει τη δράση κατά μισή επιπλέον ώρα και να δίνει έμφαση στην καταστροφική βασιλεία του Σκαρ και την ερήμωση του πάλαι ποτέ πανέμορφου φυσικού τοπίου.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών - εικόνα 1

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, το χιούμορ, η συγκίνηση, η μουσική του Χανς Ζίμερ και τα τραγούδια των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν, μαζί με τα διαχρονικά μηνύματα περί κύκλου της ζωής και τις έμμεσες αναφορές από τον σαιξπηρικό Άμλετ και τον αυταρχισμό της εξουσίας μέχρι την οικολογική συνείδηση και την ανάληψη της προσωπικής/κοινωνικής ευθύνης.

Αυτό που απομένει από τη φιλόδοξη μετατροπή δεν είναι παρά η «ζωντανή» εικόνα, η οποία σε αφήνει άφωνο με την αληθοφάνειά της και την ανθρώπινη συμπεριφορά των ομιλούντων ζώων. Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα των ειδικών εφέ και του σκηνοθέτη Τζον Φαβρό, γνώστη της χολιγουντιανής αφηγηματικής συνταγής («Το Ξωτικό των Χριστουγέννων», «Iron Man») και υπεύθυνου για το πρόσφατο, παρόμοιας κατασκευαστικής λογικής «Βιβλίο της Ζούγκλας».

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

The Lion King
3
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 118 '
  • Τζον Φαβρό

Ο μικρός Σίμπα μεγαλώνει ως διάδοχος του πατέρα του Μουφάσα, του σοφού λιονταριού και βασιλιά της ζούγκλας. Αλλά ο αδελφός του Μουφάσα, Σκαρ, έχει άλλα σχέδια για το θρόνο και μαζί με τις ύαινες καταστρώνει ένα μοχθηρό σχέδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.