70 Πεντακοσάρικα

2

Θρίλερ διαδοχικών ανατροπών σκηνοθετημένο με ρυθμό και ένταση, γραμμένο όμως με φανερή διάθεση να εντυπωσιάσει. Αν και ελάχιστα αληθοφανές, παρακολουθείται με στοιχειώδες ενδιαφέρον.

70 Πεντακοσάρικα

Binladens: Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ισπανική αργκό. Από τον Μπιν Λάντεν, για τον οποίο όλοι μιλούσαν, αλλά κανείς δεν είχε δει από κοντά. Ήδη από τον (πρωτότυπο) τίτλο της, η ταινία του τηλεοπτικού Κόλντο Σέρα μάς βάζει –με μια γερή δόση ειρωνείας– στο κλίμα: σε μια Ισπανία βυθισμένη στην οικονομική κρίση, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα λεφτά. Όλα λοιπόν ξεκινούν από μια τράπεζα του Μπιλμπάο, όπου η απελπισμένη Ρακέλ ζητά ένα επείγον δάνειο 35.000 ευρώ. Πρέπει να τα παραδώσει εντός 24 ωρών στους διεφθαρμένους κοινωνικούς λειτουργούς που κρατούν την κόρη της και απειλούν να τη δώσουν για μόνιμη υιοθεσία. Κι ενώ οι ικεσίες της μοιάζουν να πείθουν το διευθυντή της τράπεζας, δυο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισβάλλουν στο υποκατάστημα. Η απόπειρα ληστείας δεν εξελίσσεται όμως σύμφωνα με το σχέδιο και σε λίγο η αστυνομία τους περικυκλώνει, μαζί με τους εφτά συνολικά υπαλλήλους και πελάτες τους οποίους κρατούν ομήρους.

70 Πεντακοσάρικα - εικόνα 1

Μέσα από την προσπάθεια της Ράκελ να εξασφαλίσει τα 35.000 ευρώ στον απαιτούμενο χρόνο, ξεγελώντας τόσο τους ληστές όσο και την αστυνομία, η ταινία του Σέρα περιγράφει έναν αμοραλιστικό κόσμο όπου επιβιώνει μόνον ο δυνατότερος· ή ο εξυπνότερος· ή ο πιο αδίστακτος. Μια πολιτικά συζητήσιμη «αντισυστημική» λογική, πακεταρισμένη σ’ ένα θρίλερ διαδοχικών ανατροπών σκηνοθετημένο με ρυθμό και ένταση, γραμμένο όμως με φανερή διάθεση να εντυπωσιάσει. Οι 167 βαθμοί IQ της Ρακέλ δύσκολα εξηγούν όλα όσα σκαρφίζεται για να ξεγελάσει τους πάντες και τα πάντα, οι υπερβολικές συμπτώσεις βγάζουν μάτι, παρ’ όλα αυτά, αλλά αν και ελάχιστα αληθοφανή, τελικά τα «70 Πεντακοσάρικα» υπηρετούν αξιοπρεπώς τα κλισέ του είδους και παρακολουθούνται με ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον.

Ισπανία. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

70 Πεντακοσάρικα

70 Binladens
2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Κόλντο Σέρα

Μια γυναίκα πρέπει να βρει επειγόντως 35.000 ευρώ για να πάρει πίσω την κόρη της από διεφθαρμένους κοινωνικούς λειτουργούς που απειλούν να τη δώσουν για υιοθεσία. Την ώρα, όμως, που είναι έτοιμη να πάρει δάνειο, στο τραπεζικό κατάστημα γίνεται ένοπλη ληστεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.