Ο Κονφορμίστας

5

Ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα, από τα σημαντικότερα φιλμ του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά.

Ο Κονφορμίστας

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’70 και αρχίζοντας να αναζητά έναν μοντέρνο αφηγηματικό λόγο ο οποίος θα έκανε το επόμενο βήμα μετά το free cinema και τη νουβέλ βαγκ, το ευρωπαϊκό σινεμά συναντά ένα από τα κορυφαία μεταπολεμικά του κομψοτεχνήματα. Έργο νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο καλλιτεχνικό επίτευγμα που, όχι μόνο ο δημιουργός του, αλλά ούτε ολόκληρος ο ιταλικός κινηματογράφος μπόρεσε να επαναλάβει.

Η προπολεμική Ευρώπη, η γέννηση του «σοσιαλισμού των μικροαστών», η πολιτική, κοινωνική και ψυχαναλυτική διάσταση του κομφορμισμού –θέλω να γίνω ο ανώνυμος Άλλος, ο φυσιολογικός– και το τίμημά του, δεν έχουν ποτέ αναλυθεί τόσο διεξοδικά και τόσο ιδεολογικά ξεκάθαρα στη μεγάλη οθόνη. Ο αυστηρά κινηματογραφικός τρόπος, δε, με τον οποίο ο Μπερτολούτσι επιτυγχάνει την πολυεπίπεδη αυτή σύνθεση (η πλανοθεσία, η φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο, το βλέμμα του Τρεντινιάν, η συνειρμική αφήγηση), παραμένει μνημειώδης και αξεπέραστος. Μια ταινία φτιαγμένη από το υλικό των αριστουργημάτων.

Ιταλία. 1970. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κονφορμίστας

Il Conformista
5
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 106 '
  • Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Το 1938, ο Μαρτσέλο, ένας τυπικός μεσοαστός που δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς, αναλαμβάνει να βρει και να δολοφονήσει στο Παρίσι τον πρώην καθηγητή και μέντορά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.